Plan voor kostschool Friesland

In Friesland komt mogelijk een kostschool, waar leerlingen tussen 15 en 22 jaar een laatste kans krijgen een schooldiploma te halen (vmbo, bmo, havo of vwo)....

Volgens algemeen directeur Gerard van den Hoven van het APS bestaat een dergelijke school in Nederland niet. Zijn plan wordt gesteund door het Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuid-West Frysl(CVO) in Sneek.

De initiatiefnemers hebben 15,6 hectare grond aangekocht in het Friese Gaasterland. Daarop moet een campus verrijzen met zes huizen met elk zestien leerlingen. Dat kunnen ook acht huizen met elk twaalf leerlijngen worden. De leerlingen volgen er zeven dagen in de week een intensief programma. Per kwartaal hebben ze twee of drie weken vrij.

Het verschil met strenge internaten als Den Engh in Den Dolder en Glenn Mills in Wezep is dat de leerlingen geen heropvoeding behoeven. Ze hebben alleen hun school niet afgemaakt. Het systeem is bovendien niet gericht op disciplineren, aldus Van den Hoven, maar op zelfsturing en eigen keuzevrijheid. 'We zoeken het niet in straf. We nemen afstand van de landelijke trend', aldus Rick Steur van het CVO Zuid-West Frysl

APS denkt een middel te hebben gevonden om de uitval in het voortgezet onderwijs te keren. De groep jongeren die de school verlaat zonder diploma groeit. Dit is op het vmbo en het mbo het sterkst, en het is ook sterker in de grote steden dan op het platteland. Van den Hoven en Steur deden inspiratie op tijdens een bezoek aan kostschool Eagle Rock in het Amerikaanse Colorado.

Van deze school hebben ze drie uitgangspunten overgenomen: de leerlingen zijn verantwoordelijk voor de gemeenschap waarin ze leven, het onderwijs is individueel maatwerk en sluit aan bij de motivatie en interesse van de leerling; de leerling doet vijfhonderd uur per jaar aan maatschappelijke dienstverlening. In Friesland komt dat neer op natuurbeheer en het leefbaar houden van het platteland.

De oprichting van Leef- en leerplaats Wyldemerk, zoals de school gaat heten, vraagt tussen de tien en twintig miljoen euro. APS en CVO zijn op zoek naar sponsors. De exploitatie van de school willen ze bekostigen met regulier onderwijsgeld en subsidie van jeugdzorg.

In juni 2005 bepalen ze definitief of het plan financieel haalbaar is. Ambtenaren van het minsiterie van Onderwijs hebben laten weten positief tegenover het idee te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden