Plan voor groot 'polariserend' azc Geldermalsen van de baan

In Geldermalsen komt voorlopig geen asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Miranda de Boer woensdag gezegd. 'Het voorstel is van tafel. Dat heeft het college deze week besloten', aldus de burgemeester. 26 januari moet duidelijk worden hoe de gemeente zal omgaan met vluchtelingenopvang.

Bord tegen de komst van het azc in Geldermalsen. Beeld anp
Bord tegen de komst van het azc in Geldermalsen.Beeld anp

De Vries stelt dat het college een inschattingsfout heeft gemaakt. 'De snelheid en omvang waarmee we dit wilden realiseren heeft veel weerstand en polarisatie opgeroepen. Dat was een fout', zei De Vries tijdens een persconferentie. 'De eerste verantwoordelijkheid als college is om de rust terug te brengen, en ervoor te zorgen dat we weer met elkaar door een deur kunnen als gemeenschap.'

26 januari is er een openbare raadsvergadering, waarin duidelijk zal worden hoe Geldermalsen wil bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Daarvoor zal worden overlegd met voor- en tegenstanders.

De burgemeester zei dat toekomstige besluitvorming in dialoog met de inwoners plaats zal vinden. Over de rellen, die vorige week ontstonden buiten de raadszaal van Geldermalsen, zei ze dat er 'buitensporig geweld' is gebruikt. Ook bedankte de burgemeester de politie en beveiliging, die 'met gevaar voor eigen lijf en leden standhielden om ons en de lokale democratie te beschermen'. De gebeurtenissen hebben 'diepe wonden geslagen in de samenleving en de democratie', aldus De Vries.

Vorige week woensdag ontstonden de rellen buiten de raadszaal van Geldermalsen, waar het voorstel om het op één na grootste azc van Nederland te bouwen werd besproken. De gemeente Geldermalsen zei 'enorm geschrokken' te zijn door de rellen.

'Een dergelijke grote oproer was niet te voorzien. Ondanks het feit dat er rekening gehouden werd met een grote opkomst en veel emotie', zo liet de gemeente in de nacht van vorige week woensdag op donderdag weten.

De raadszaal in Geldermalsen moest wegens de rellen worden ontruimd. Op dat moment was binnen een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Twee agenten raakten lichtgewond.

De vergadering werd na korte tijd afgelast en de raadszaal ontruimd. De aanwezigen werden eerst op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden ze onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht.

De veldslag in Geldermalsen is een nieuw dieptepunt in de maatschappelijke discussie over de komst van asielzoekers, schreef de Volkskrant. Hoe is het zover gekomen? En was deze chaos niet te vermijden? (+)

'Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat Geldermalsen geen azc wil', zei een jonge relschopper een dag na de rellen.

null Beeld anp
Beeld anp
Burgemeester van Geldermalsen De Vries. Beeld anp
Burgemeester van Geldermalsen De Vries.Beeld anp

'Azc weg ermee'

Buiten gooiden honderden betogers met vuurwerk en stenen. Zij scandeerden leuzen als 'azc weg ermee'. Volgens buurtbewoners kwamen de relschoppers niet uit Geldermalsen. De mobiele eenheid heeft enkele charges uitgevoerd. De politie legde een cordon rond het gemeentehuis. Ook werden waarschuwingsschoten gelost.

De raad zou praten over de komst van een azc voor 1500 mensen. In de zaal werden alleen omwonenden toegelaten, die zich van tevoren hebben aangemeld. De vergadering werd kort na aanvang al gestaakt door de rellen buiten.

De politie hield veertien mensen aan die betrokken waren bij de rellen. Zij werden aangehouden om diverse feiten, waaronder het gooien van vuurwerk en stenen naar de politie. Alle verdachten zijn inwoners van Geldermalsen. Woensdag zijn zes verdachten voorgeleid voor de rechtbank.

Nog eens vijf mannen, die nog in de cel zaten, zijn vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Het OM is het niet eens met de beslissing van de rechter en gaat in hoger beroep tegen de vijf vrijlatingen. 'Het herhalingsgevaar is volgens het OM nog steeds aanwezig vanwege de manier waarop de verdachten geweld hebben gebruikt tegen beveiligings- en politiemensen en omdat in ieder geval drie van de vier verdachten dit geweld ook zouden hebben voorbereid', meldt de aanklager.

De onderzoeksrechter wilde één man wel langer in de cel laten zitten, omdat bij hem sprake zou zijn van gevaar voor herhaling. Maar vanwege persoonlijke omstandigheden is deze man woensdag toch onder strikte voorwaarden vrijgelaten.

Het OM verdenkt alle verdachten van openlijke geweldpleging. Twee mannen maakten zich bovendien schuldig aan het verstoren van een raadsvergadering en dat is een apart strafbaar feit, aldus het OM.

Het is even na achten als Miranda de Vries, burgemeester van Geldermalsen, de raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum, tracht het woord te nemen. 'Het is verschrikkelijk dat wij niet vrij het woord kunnen voeren', zegt ze met onvaste stem, 'maar dat er ME voor nodig is om fatsoenlijk te kunnen vergaderen.' (+)

Rellen bij de raadsvergadering over het azc in Geldermalsen. Beeld anp
Rellen bij de raadsvergadering over het azc in Geldermalsen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden