Plan voor Groningse campus in China voorlopig uitgesteld

De beslissing over de oprichting van een campus in het Chinese Yantai door de Rijksuniversiteit Groningen is voorlopig uitgesteld. Dat is de uitkomst van overleg tussen het College van Bestuur en de Universiteitsraad. Er wordt donderdag niet over gestemd, zoals de bedoeling was. Vorige week werd duidelijk dat een meerderheid van het personeel en de studenten, vertegenwoordigd in de Universiteitsraad, tegen de plannen is.

Rijksuniversiteit Groningen.Beeld anp

De Rijksuniversiteit wil samen met de Pekingse China Agricultural University een campus oprichten in Yantai, een stad van 7 miljoen inwoners. De Groningse universiteit hoopt voor zes opleidingen een nieuwe groep studenten te werven en ziet het als een 'investering in onderwijs en onderzoek'.

De Personeelsfractie en de studentenfractie Lijst Calimero verklaarden vorige week tegen het plan te zullen stemmen, dat instemming van de Universiteitsraad vereist. Zo zou de financiële onderbouwing grotendeels ontbreken en zijn er zorgen over de academische vrijheid in China.

'Verstandig besluit'

De Personeelsfractie is tevreden. 'Het is een verstandig besluit. In de vergadering van vandaag maakte het College van Bestuur meteen duidelijk het plan uit te willen stellen.' Ook presenteerde het College een nieuwe financiële stand van zaken 'We mogen nu vertellen wat er volgens ons schort aan de plannen. Maar we willen ons niet opnieuw onder tijdsdruk laten zetten.'

Hoe en op welke manier de studenten en het personeel bij de plannen zullen worden betrokken, is niet duidelijk, zegt Daan van Dijk, voorzitter van de studentenfractie Lijst Calimero. Ook hij noemt het uitstel verstandig en is niet te spreken over het niveau van het plan. 'Ik zou met de huidige aanvraag mijn Bachelor-scriptie niet kunnen halen.'

Volgens het College van Bestuur is er nog 'voldoende tijd om de aanvraag aan te passen.' Het heeft er alle vertrouwen in en wil het nieuwe plan 'in gezamenlijkheid' maken.

Lees ook:

Universiteitsraad tegen
Het plan van de Rijksuniversiteit Groningen om een campus te openen in het Chinese Yantai dreigt te sneuvelen. Een meerderheid in de Universiteitsraad is tegen.

Onder toeziend oog van de koning tekende de Groningse universiteitsbaas Sibrand Poppema in november 2015 voor een nevenvestiging in China. Niet te missen kans, zegt hij, al klinkt thuis gemor. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden