Plan voor geven zelfmoordpil door consultatiebureau

De Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) onderzoekt de mogelijkheid de middelen voor zelfdoding te gaan verstrekken, zoals vroeger de anti-conceptiepil bij de NVSH te krijgen was....

Huisarts P. Wibaut, een van de sprekers op het congres dat de NVVE vrijdag hield in de Amsterdamse RAI, stelde voor de consultatiebureaus van de uit de NVSH voortgekomen Rutgersstichting over te nemen. Deze consultatiebureaus voor anticonceptie en abortus moeten per 1 januari sluiten omdat de overheid de subsidie stopt.

De provocerende opmerking van Wibaut werd door de zaal serieus genomen. De aanwezige NVVE-leden waren voor het merendeel boven de zestig en merkten in alle toonaarden op dat er nu serieus werk gemaakt moest worden van 'de pil van Drion', omdat zij het anders niet meer zouden meemaken.

NVVE-directeur R. Jongquière heeft de afgelopen weken geprobeerd bij de ministeries van Justitie en Volksgezondheid gehoor te vinden voor een experiment met verstrekking. 'Het kabinet wil daar niet over praten met de verkiezingen in zicht', aldus Jongquière.

H. Drion (84), oud-vicepresident van de Hoge Raad, kon zelf niet aanwezig zijn, maar leverde via een interview op video zijn bijdrage aan het congres waar de discussie die hij tien jaar geleden begon, nieuw leven werd ingeblazen. 'Ik kan begrijpen dat eerst de wet op de euthanasie er door moest zijn en dat een beetje moest betijen' zei Drion. 'Maar het is heel goed dat dit nu aan de orde komt.'

Drion gaf toe dat er nog nagedacht moet worden over juridische garanties tegen boosaardig gebruik van 'de pil', bijvoorbeeld door familieleden die uit zijn op de erfenis.

Jurist J. Blad, verbonden aan de Erasmus Universiteit, bedacht daarvoor een mogelijke oplossing: een mentor die mee gaat naar de apotheek om 'de pil' af te halen, er bij is als het dodelijke middel ingenomen wordt en vervolgens in een schriftelijk verslag verantwoording aflegt. 'De mentor kan notaris zijn, advocaat of lijkschouwer' zegt Blad. 'In ieder geval moet het iemand zijn die onder tuchtrecht valt, dus verplicht is zich te verantwoorden.'

J. Kohnstamm, voorzitter van de NVVE, sloot de bijeenkomst af met de prioriteiten. De vereniging zal, mogelijk door een proefproces te beginnen, ijveren om artikel 294, dat hulp bij zelfdoding verbiedt, uit het wetboek van strafrecht te krijgen. Daarna zal gewerkt worden aan een maatschappelijk aanvaardbare procedure voor het verstrekken van 'de pil van Drion'. In maart zal het bestuur voorstellen ter goedkeuring voorleggen aan de leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden