Plan vervolging illegalen 'is vooral stoere taal van Leers'

AMSTERDAM - Vandaag verdedigt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers in de Kamer het kabinetsplan om illegaal in Nederland verblijven strafbaar te stellen. Het is een belangrijk punt in het regeer- en gedoogakkoord. Maar de oppositie ziet niet in hoe strafbaarheid de problemen zou kunnen oplossen.

null Beeld anp
Beeld anp

Door het strafbaar stellen van illegaliteit moet georganiseerde criminaliteit gemakkelijker kunnen worden aangepakt, zegt Leers. Maar bijvoorbeeld huisjesmelkers die nu onderdak verlenen aan illegalen zijn al strafbaar, gaf hij vandaag tijdens het debat toe.

Meerwaarde
Dus wat is de meerwaarde van de strafbaarstelling, vraagt de oppositie zich af. Illegalen kunnen al uitgezet worden, ze zijn immers illegaal. Met de nieuwe wet zouden illegalen boetes opgelegd kunnen worden. Maar ze hebben over het algemeen geen geld. En ze opsluiten in de gevangenis kost de samenleving alleen maar geld, vindt de oppositie.

Bovendien kunnen criminele illegalen nu al opgepakt en bestraft worden voor de strafbare feiten die zij plegen. Het is de minister tot nu toe niet gelukt een concreet voorbeeld te geven dat de oppositie overtuigt van het nut van strafbaarheid.

'Ik wil de tijd nemen voor de juridische uitwerking', zei Leers. GroenLinks verwijt hem dat hij vooral 'stoere taal' wil uitslaan.

Afschrikkende werking
Leers wees wel op de afschrikkende werking die strafbaarheid zou hebben. De oppositie vraagt zich af of die wel zo groot is. Vooral omdat het kabinet benadrukt dat de regeling vooral gericht is tegen criminele illegalen.

De VVD en PVV-fractie staan achter de plannen van de minister. De CDA-fractie zal voor stemmen, mist de minister er voor zorgt dat mensen die illegalen uit barmhartigheid helpen niet worden vervolgd. Leers heeft toegezegd dat hij daar bij de uitwerking op zal letten, al wilde hij geen harde toezeggingen doen. Als dat genoeg is voor het CDA, is er een meerderheid in de Kamer voor strafbaarstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden