Plan vakbond lost crisis bij overslagbedrijf nog niet op FNV gelooft in toekomst CTA
De 173 werknemers van Combined Terminals Amsterdam (CTA) hebben gisteren nog geen duidelijkheid gekregen over de toekomst van het noodlijdende Amsterdamse overslagbedrijf....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
Gistermorgen bespraken vakbondbestuurders, directie en bewindvoerders van het in surséance verkerende overslagbedrijf het door de Vervoersbond FNV opgestelde reorganisatieplan. Dat vormt een alternatief voor het plan dat de CTA-directie op 1 februari presenteerde.
Het gesprek verliep 'constructief', aldus zegslieden van betrokken partijen. 'De bewindvoerders stonden niet onwelwillend tegenover ons plan', zegt T. Koningh, bestuurder van de vakbond.
Met het voorstel kan CTA nog dit jaar een winst van 520 duizend gulden behalen, zo stelt de vervoersbond. Dan hoeft het bedrijf niet meer dan twintig banen te laten vervallen. Van deze groep zouden veertien werknemers van 55 jaar en ouder vervroegd moeten uittreden. Zes kantoormedewerkers moeten elders bij Nedlloyd een baan vinden. Het Rotterdamse transportconcern is grootaandeelhouder van CTA, net als plaatsgenoot Internatio-Müller (IM).
Daarnaast stelt de bond nog een aantal maatregelen voor: kortere werktijden, met inlevering van loon; goedkopere nachtdiensten; meer eigen personeel inzetten bij de beveiliging in plaats van het inhuren van mensen en het aanpassen van de werkroosters op het seizoensgebonden werk.
Nedlloyd en IM moeten in de visie van de Vervoersbond FNV een lening van 12,2 miljoen gulden omzetten in eigen vermogen van CTA. Voor het verbeteren van de concurrentiepositie van de Amsterdamse haven als geheel zou het Gemeentelijk Havenbedrijf de kranen en terreinen van de havenbedrijven moeten kopen, waarna de bedrijven die weer kunnen huren.
Het reddingsplan van de bond gaat beduidend minder ver dan het herstructureringsprogramma dat de CTA-directie begin deze maand bekendmaakte. Die stelde voor 77 van de 170 banen te laten verdwijnen. Bovendien wilde de directieleden een einde maken aan het garantiesysteem van de havenpool SHB. Wegens de gedwongen ontslagen die het met zich meebracht blokkeerde de Vervoersbond FNV het voorstel, waarna CTA surséance aanvroeg.
Een medewerker van de bewindvoerders zegt dat eerst nog 'het een en ander moet worden doorgerekend omdat er vaagheden in het plan zitten'. Bovendien moeten de aandeelhouders gepolst worden.
Nedlloyd en IM wilden gisteren vooralsnog niet reageren op het plan van de vervoersbond. Die heeft het duo het mes op de keel gezet om akkoord te gaan. De bond heeft gedreigd alle activiteiten van Nedlloyd in de havens van Amsterdam en Rotterdam te dwarsbomen als het concern niet bereid is in te stemmen met de voorstellen.