Plan tegen vrouwenbesnijdenis

‘Alleen straffen werkt niet’, zegt de Somalische sociologe Zahra Naleie over vrouwenbesnijdenis. ‘Als je wilt dat meisjes niet langer worden verminkt, moet je ervoor zorgen dat het geen draagvlak meer heeft binnen de gemeenschap.’..

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

In een poging dit te te bereiken, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport drie miljoen euro beschikbaar aan de vier grote steden plus Eindhoven en Tilburg. Elke stad krijgt een zak geld om een plan van aanpak te ontwikkelen en uit te voeren.

In Den Haag, waar het plan donderdag werd gepresenteerd, komt een coördinatiecentrum Vrouwelijke Genitale Verminking. ‘Vanuit hier proberen we dit in de gemeenschap bespreekbaar te maken en te bestrijden’, zegt wethouder Bert van Alphen.

Bijvoorbeeld door gespreksgroepen voor migranten met sleutelfiguren uit hun eigen gemeenschap. Maar ook worden trainingen gegeven aan mensen uit onderwijs en gezondheidszorg, zodat ze de problemen sneller herkennen en eerder actie kunnen ondernemen. Ook wordt een registratiesysteem opgezet om meer zicht te krijgen op de problematiek.

In Den Haag komt vrouwenbesnijdenis nog geregeld voor. Volgens Van Alphen lopen zo’n 2100 meisjes in de stad het risico om te worden besneden.

Zahra Naleie (48) legt uit hoe moeilijk het is iets te veranderen dat zo met een cultuur is verweven. ‘Het gebeurt niet in Nederland, maar tijdens de vakantie in Ghana of Somalië. En daar praat de hele familie op de ouders van een meisje in. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan – en heel erg overtuigd zijn dat je het niet wilt – om die druk te weerstaan.’

‘Ik heb zelf vier dochters’, vervolgt Naleie, die in Somalië is geboren, getogen en daar ook werd besneden. ‘Mijn moeder vraagt me nog steeds waarom ik mijn meisjes niet laat besnijden. Dan leg je het uit, hoe slecht het is en dat het helemaal niet in de Koran staat, en dan begrijpt ze het een beetje. “Maar doe het toch maar”, dringt ze nog steeds aan. “Want wie wil er straks anders met ze trouwen.”’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden