Plan politietoezichthouder alweer in de prullenbak

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) ziet af van het plan om agenten te vervangen door politietoezichthouders. Hij heeft dat vrijdag gemeld nadat er donderdag felle kritiek op kwam.'Naar aanleiding van berichten in de media laat minister Opstelten weten dat er geen politietoezichthouders komen. Dat plan is van tafel', aldus de verklaring.

ANP
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (R) ontvangt dinsdag Gerard Bouman op zijn ministerie in Den Haag. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (R) ontvangt dinsdag Gerard Bouman op zijn ministerie in Den Haag.Beeld anp

Opsteltens eigen partij, de VVD, maar ook onder meer gedoogpartner PVV hadden het voorstel direct al verworpen. Ook de politiebond ACP toonde zich er verbijsterd over.

De politietoezichthouders zouden een beperkter takenpakket en minder verantwoordelijkheden en bevoegdheden krijgen. Donderdag gaf Opstelten aan dat de plannen nog in bespreking waren met de korpschefs en korpsbeheerders en met de politievakbonden. De vervanging, opgenomen in het regeerakkoord, moest een besparing opleveren van 30 miljoen euro.

Geen nieuwe categorie
'Het moet duidelijk zijn dat er geen nieuwe categorie agenten wordt gecreëerd', stelt Opstelten nu. De taakstelling van 30 miljoen blijft volgens hem wel staan. 'Maar die gaat niet ten koste van de operationele sterkte van de politie. Er zijn en blijven 49.500 agenten', verzekert de bewindsman. Hij zal dinsdag een brief over de kwestie naar de Tweede Kamer sturen.

PVV-leider Geert Wilders noemde het aanvankelijke voorstel van Opstelten een heel slecht plan en zei dat de bezuinigingen maar op een andere manier moesten worden gezocht. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis had er ook geen trek in een 'politie-light' te creëren. Ook GroenLinks, de SP en de PvdA zagen niets in het plan.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden