'Plan kabinet doodsteek voor kleine winkeliers'

De kabinetsplannen om horizontale prijsafspraken te verbieden, betekenen het einde van vele zelfstandige ondernemers. Dat zegt Th. Roos, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze week presenteert minister Wijers zijn voorstellen voor een nieuwe Wet Economische Mededinging. Bedoeling daarvan is een einde maken aan wat in Europa wel gekscherend 'kartelparadijs Nederland' wordt genoemd. In de plannen, waarover het kabinet vrijdag een besluit heeft genomen, wordt het zelfstandige ondernemers verboden prijsafspraken te maken.

'Als dat zo is, heeft dat grote gevolgen voor de manier waarop de handel nu in elkaar zit', stelt Roos. Het CBL heeft de plannen van de minister nog niet onder ogen gehad. 'Als zelfstandigen niet meer met uniforme prijzen mogen adverteren, komen ze in een nadelige concurrentiepositie. Het vrijwillig filiaalbedrijf, inkoopverenigingen en franchise-organisaties hebben landelijk adverteren gewoon nodig.' Wijers heeft wel de mogelijkheid voor vrijstellingen opengelaten.

In de levensmiddelenhandel is het maken van prijsafspraken de normaalste zaak van de wereld. Ondernemers met een Spar-, Super- of C1000-winkel zijn weliswaar zelfstandig, maar maken nauwe afspraken met hun groothandel om landelijk te kunen adverteren. Als dat niet meer mag, kunnen zij geen vuist meer maken tegenover het grootwinkelbedrijf. Een keten als Albert Heijn, Dirk van den Broek of De Boer heeft immers geen boodschap aan Wijers' verbod. Alleen de positie van de bij die ketens aangesloten zelfstandigen, de zogenoemde franchisers, wordt een probleem.

Een maand geleden stelde CBL-voorzitter Jan van den Broek, commissaris bij Dirk van den Broek, sarcastisch dat zelfs over de prijs van een Big Mac onder de nieuwe wetgeving geen afspraken meer gemaakt zouden mogen worden. Veel McDonald's-restaurants worden gedreven door zelfstandigen.

In vrijwel alle sectoren van de detailhandel zijn prijsafspraken gemeengoed. Het vormt een van de kernelementen van franchise, een formule die gebruikt wordt door de meest uiteenlopende ketens als Hema, DA Drogisten, Hubo of De Lampenier. Bij de Nederlandse franchise-organisatie was gisteren niemand bereikbaar.

'Bijzonder teleurstellend', noemt Roos de besluitvorming van het kabinet. Enkele maanden geleden heeft de minister het CBL toegezegd zich nog eens over de problematiek te zullen buigen. Volgende week is nieuw overleg tussen het CBL en topambtenaren gepland.

De minister is ook van plan afspraken tussen fabrikanten en winkeliers over 'bodemprijzen' te verbieden. Het CBL heeft de minister daarom in maart ook gevraagd om een verbod op dumping. De organisatie is bang dat grote buitenlandse ketens de Nederlandse markt met prijsstunts veroveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden