Plan E? Kijk op het net, en je weet hoe het zit

AMSTERDAM Ernstig kijkt José Luis Rodriguez Zapatero de camera in. ‘Alle Spanjaarden zullen inzet moeten tonen en offers dienen te brengen’, aldus de Spaanse premier in een bijna vier minuten durende video die deze week op internet is verschenen....

Iñaki Oñorbe Genovesi

De website is een reactie op de toenemende kritiek op de Spaanse regering, die de voorbije maanden wel telkens anticrisisplannen aankondigde, maar vervolgens naliet uit te leggen hoe en waar Spanjaarden van deze maatregelen kunnen profiteren. Dus heeft de regering ze nu op een speciale site verzameld (plane.gob.es) en meteen een flitsende naam gegeven: het Spaanse Plan voor de Stimulering van de Economie en de Werkgelegenheid. Kortweg, Plan E.

Volgens premier Zapatero is Plan E het buitengewone antwoord op de ‘exceptionele crisis’ waarin Spanje terecht is gekomen. Na vijftien jaar van economische voorspoed, die Spanje tot een van de meest dynamische economieën van Europa maakte en tot de achtste economische grootmacht van de wereld, kwam het land vorig jaar plotseling in een crisis terecht. De Spaanse huizenmarkt stortte in en de bouwsector kwam haast tot stilstand. De internationale crisis dompelde Spanje in nog meer in ellende.

Spanje balanceert op de rand van de afgrond. Plan E, met liefst 82 fiscale maatregelen en kredietinjecties, moet Spanje ‘weer op de weg van het herstel brengen’, aldus premier Zapatero.

De maatregelen, die op de website in het Spaans, Baskisch, Catalaans, Galicisch en zelfs in het Engels worden uitgelegd, zijn onderverdeeld in regelingen voor families (zoals twee jaar uitstel van het betalen van de hypotheeklasten), bedrijven (bonussen en fiscale kortingen voor midden- en kleinbedrijf) en voor het financiële systeem (garanties tot 100 duizend euro voor spaartegoeden). Ook zijn er maatregelen die de hervorming van de Spaanse economie moeten stimuleren.

De belangrijkste ingrepen zijn echter bedoeld om de Spaanse werkgelegenheid weer vlot te trekken. Een jaar geleden kende Spanje nog de laagste werkloosheidscijfers uit de historie, maar de malaise in de bouwsector heeft ertoe geleid dat op dit moment ruim 3,1 miljoen Spanjaarden een baan zoeken.

Veel enthousiasme heeft Plan E nog niet losgemaakt bij de Spanjaarden. Wel de nodige grappen. De populairste: weet je waarom premier Zapatero Plan E tegen de crisis heeft gelanceerd? Omdat Plan A, B, C en D mislukt zijn.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden