NieuwsDrugsmanifest D66

Plan D66 voor regulering drugshandel wekt weerstand coalitiepartners

Met een hernieuwd pleidooi voor regulering van de drugshandel – ook die van de harddrugs – wekt D66 de ergernis van de regeringspartners CDA en ChristenUnie. In een manifest roepen de Democraten het kabinet en de Kamer op de ‘war on drugs’ te staken. ‘Meer bestrijding, meer drugswetten, meer repressie en meer stoere taal gaan het verschil niet maken.’

Politie en het de Landelijke Faciliteit Ondersteuning (LFO) ontruimen een groot drugslab aan de Locht in Kerkrade.Beeld ANP

Het nastreven van een drugsvrije wereld is een verloren strijd, stelt D66: regulering is de enige manier om drugscriminaliteit aan te pakken. Een speciale staatscommissie moet daarom met ideeën komen om het huidige drugsbeleid te hervormen en regulering te onderzoeken. De partij spreekt van ‘een nieuwe manier van denken’ waarbij Nederland ook internationaal moet samenwerken. 

Het manifest wordt gesteund door een reeks experts, BN’ers en politici uit andere partijen, onder wie GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg, voormalig VVD-leider Frits Bolkestein, misdaadverslaggever Peter R de Vries, strafadvocaat Gerard Spong, drugsonderzoeker Ton Nabben en zangeres Merol. 

Volgens initiatiefnemer Vera Bergkamp van D66 is het manifest bedoeld om de discussie over regulering aan te wakkeren. ‘Het lijkt wel alsof er een taboe rust op het bespreken van alternatieve oplossingen’, laat Bergkamp in een reactie weten. Haar partij is al langere tijd voorstander van een gereguleerde drugsmarkt. 

Als er een staatscommissie komt, zal dit pas onder het volgende kabinet zijn. In Rutte III stuit de oproep op felle weerstand bij de christelijke coalitiepartijen. CDA en ChristenUnie zijn principiële tegenstanders van drugs. In het regeerakkoord gingen zij wel aarzelend akkoord met een experiment met gereguleerde wietteelt, maar dat begint pas in 2021.  Nu al praten over regulering van harddrugs is voor beide partijen een brug te ver. ‘Werkelijk onbegrijpelijk’, aldus ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf. Het CDA sluit zich daarbij aan.  ‘Deze naïeve stellingname is nu precies de reden waarom juist Nederland inmiddels in één adem wordt genoemd met drugslanden als Colombia, Mexico en Venezuela.’ Volgens Kamerlid Madeleine van Toorenburg zal het D66-plan van Nederland ‘het afvoerputje van de wereld maken’. 

In de coalitie staat D66 voorlopig dus alleen. De VVD laat weten wel te gaan ‘kijken’ naar reguleringsplannen, maar neemt vooralsnog geen stelling. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden