Commentaar

Plan Buma militair ingrijpen Syrië ondoordacht

Het plan van de CDA-leider om Nederlandse soldaten naar Syrisch oorlogsgebied te sturen is ondoordacht.

CDA-leider Sybrand Buma. Beeld ANP
CDA-leider Sybrand Buma.Beeld ANP

Met een zekere bravoure pleit CDA-leider Buma, twintig jaar na de val van Srebrenica, voor 'safe havens' voor Syrische vluchtelingen in Syrïe zelf. Te beveiligen door Nederlandse grondtroepen, die nu in Nederland trouwens 'pangpang' roepen tijdens oefeningen, wegens gebrek aan munitie.

Wat driehonderdduizend doden en vier miljoen vluchtelingen in de regio niet vermochten, kan blijkbaar wel nu het vluchtelingenprobleem dichter bij huis is beland. De Nederlandse nood is kennelijk zo nijpend dat het alom geaccepteerde beginsel 'opvang in eigen regio' opschuift naar 'opvang in eigen oorlogsgebied'.

Wie zo ver voor de troepen uit loopt, zou eigenlijk naar Syrië moeten worden gestuurd om de situatie nader te verkennen en de plannen uit te werken. Want het getuigt van een behoorlijke dosis lichtzinnigheid en politiek opportunisme om als politicus 'de knuppel in het hoenderhok' te gooien met zomaar een niet nader uitgewerkt pleidooi om Nederlandse soldaten een enorm riskante, zo niet onmogelijke missie te laten ondernemen om vluchtelingen in oorlogsgebied op te vangen - in plaats van het voor de hand liggende alternatief: de steun aan buurlanden die enorme aantallen vluchtelingen opvangen onder suboptimale, maar veilige omstandigheden drastisch verhogen.

Turkije wil inderdaad al langere tijd een 'veilige zone' in Noord-Syrië, langs de Turkse grens. Dit zou de gevechten verder weg houden van Turkije, Turkije in de gelegenheid stellen hier definitief af te rekenen met Koerdische strijders (de effectiefste bondgenoten 'op de grond' van de internationale coalitie tegen IS) en veel van de nu in Turkije verblijvende vluchtelingen te verplaatsen naar kampen in Noord-Syrië. Hoewel de VS nu eindelijk een dicht bij Syrië gelegen Turkse luchtbasis mogen gebruiken, is president Erdogan een terughoudende bondgenoot tegen IS gebleken. Amerikaanse ontkenningen dat duidelijk omgrensde 'veilige zones' in Noord-Syrië het doel zijn van recente afspraken met Ankara spreken boekdelen.

Om het huidige, door jaren burgeroorlog geteisterde Syrië een wespennest te noemen, is een eufemisme. Behalve de Syrische regering en de Syrische Koerden opereren er nu twee rivaliserende jihadistische groepen (waaronder IS) en een breed palet aan rebellenfacties waarvan sommige geaccepteerd worden door het Westen, andere door Turkije en de Golfstaten - maar zeer weinige door de gehele coalitie tegen IS. En dan is Rusland nog niet genoemd, dat deze week ontkende gevechtsvliegtuigen naar Syrië te hebben gestuurd.

Republikeinse presidentskandidaten doen soms gestaalde uitspraken, maar pleidooien voor nog een westerse interventie met grondtroepen in het Midden-Oosten worden tot dusver ook door hen blijkbaar als te contraproductief, te onrealistisch en te onverstandig beschouwd. Een extra reden tot terughoudendheid is de totale afwezigheid op dit moment van een perspectief voor het politieke eindspel. Over de noodzaak van een VN-mandaat en Russische steun zullen we het (nog) maar niet hebben.

In dit buitengewoon gecompliceerde slagveld en internationaal-diplomatieke mijnenveld wil het CDA binnenmarcheren met een definitieve oplossing voor Syrische vluchtelingen. Het vluchtelingenprobleem bij de wortel aanpakken is een legitieme ambitie. Nu nog een goed doortimmerd, haalbaar plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden