Plan armoedeval van CDA valt goed

Het kabinet staat positief tegenover het plan van oppositiepartij CDA om de armoedeval te bestrijden. De christen-democraten willen allerlei toelagen, zoals huursubsidie en studiekostenvergoeding, afschaffen en vervangen door een korting op de belasting....

Minister Vermeend van Sociale Zaken noemde het CDA-plan woensdag gedegen. Volgens hem wordt de discussie erdoor verdiept.

De armoedeval ontstaat door de vele subsidies voor mensen met een laag of middeninkomen. Deze subsidies kunnen met grote klappen dalen wanneer uitkeringsgerechtigden een baan aanvaarden of werkenden meer gaan verdienen. Zij gaan er in hun besteedbaar inkomen dan niet of nauwelijks op vooruit. Het CDA-plan ondervangt die grote schokken.

Minister Vermeend was door CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer gevraagd het plan te bestuderen en erop te reageren. De PvdA-bewindsman zei in een eerste reactie dat een deel van het plan 'naadloos' aansluit bij het nieuwe belastingstelsel, dat volgend jaar ingaat.

In dat stelsel zijn twee heffingskortingen op de inkomstenbelasting geïntroduceerd: een voor werkenden en een die de belastingvrije voet vervangt. Het CDA wil extra heffingskortingen voor iedereen die meer dan 15 procent van het gezinsinkomen aan huur betaalt, meer dan 10 procent aan ziektekosten en meer dan 6 procent aan kinderopvang.

Als belangrijkste bezwaar ziet Vermeend dat met het CDA-voorstel een ander inkomensbegrip wordt geïntroduceerd. In het nieuwe belastingstelsel is volgens hem bewust gekozen voor het individuele inkomen. Het CDA wil voor de extra kortingen echter kijken naar het gezinsinkomen, omdat de samenstelling van het gezin bepalend is voor het besteedbaar inkomen.

Vermeend beloofde het CDA dat het kabinet met een uitgebreide reactie op het plan zal komen. Hij gaat er eerst met minister Zalm van Financiën over praten.

De Hoop Scheffer zei dat het CDA-voorstel een goed alternatief biedt voor de bestaande ideeën over de armoedeval. De VVD wil de inkomensafhankelijke subsidies helemaal afschaffen en dat is sociaal onaanvaardbaar, zei hij.

Ook het kabinet-Kok pakt het verkeerd aan, zegt het CDA. Het zet bijvoorbeeld met de belastingkorting voor werkenden de uitkeringsgerechtigden op steeds grotere afstand. Dat kan volgens het CDA zo niet doorgaan. Ook wordt dan de armoedeval verschoven naar de middeninkomens. Tenslotte geldt de arbeidskorting voor iedereen, ook voor de rijken, terwijl het CDA kiest voor gerichte lastenverlichting.

Volgens de CDA-leider zal met het afschaffen van de subsidies een hele hoop bureaucratie wegvallen. Het extra werk van de belastingdienst valt daarbij in het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden