Placenta in de koekenpan

Een geboortefeestje. Aan tafel je beste vrienden, op het menu zeven gangen met twee gerechten waarin de placenta van je kindje is verwerkt....

Een Amsterdamse kok maakte een terrine van de placenta. Met plakjes ganzenlever, fazant, eekhoorntjesbrood en trompet d'amour in een gelei-achtige bouillon van gevogelte. Spectaculair qua aanblik, maar de nageboorte was door alle ingrediënten niet echt dominant aanwezig, vertelt chef-kok Koen van Brunschot van Kantine West, een van de acht genodigden die een beetje zenuwachtig-giebelend waren aangeschoven.

Het gegiechel verstomde na een hapje van het voorgerecht: een timbaaltje van paté van eendenlever en moederkoek. 'Meer puur pla centa en sterk leverachtig.' Die smaak had hij verwacht. Placenta is doorbloed orgaanvlees, net als niertjes en lever. Niettemin overtrof de moederkoekpaté zijn verwachtingen. 'Lekker en vooral verrassend, want het eten van menselijk weefsel is toch niet echt alledaags.'

Placenta op tafel. In de dierenwereld heel gewoon. Daar smikkelt mamma-dier van haar nageboorte om aan te sterken, en echt, ze kikkert daar meteen van op. Wij begraven de moederkoek onder een babyboom, maken prints ervan op aquarelpapier, voeren de placenta aan de hond of verkopen de hele handel aan de cosmetica-industrie. Niks aan de hand.

Pas als je zegt dat er een placenta in de koekenpan ligt, kun je rekenen op vieze gezichten en opmerkingen. On wen nigheid, vindt Van Brunschot. Hindoes smullen ervan en in restaurants in Laos staan al jaren placentasoep en

salade op het menu. In China beschouwen ze placenta als een medicijn vol levenskracht en ook op internet kom je veel placentarecepten tegen. Placentalasag na ofpizza, sudderplacenta of geroosterde nageboorte. Je zou over een trendje kunnen spreken. Ook populair onder vegetariërs. Mo gen zij ook eens vlees eten. Immers: er hoeft geen dier te worden geslacht. De nageboorte, gemiddeld 1,5 kilo, wordt gratis bijgeleverd. Na navelstrengvrij maken, ontvliezen en schoonmaken blijft er zo'n kwart kilo van over. Daar kun je culinair flink mee uithalen,aldus Van Brunschot.

Hij kent meer placentagerechten. 'Bloed worst, balkenbrij, pastei whatever.' Niet dat hij dit snel op de kaart van zijn restaurant zet. 'Dan ga je gasten er provocatief mee om de oren slaan.' Maar verse ouders kunnen zich met een bevroren placenta gerust bij hem aanmelden. M xima en Willem-Alexander kunnen dus aanschuiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden