Column

Placebo tegen maatschappelijke klachten

Voetnoot

Demonstrantie tegen de komst van vluchtelingen Foto Freek van den Bergh

Het placebo-effect moet serieus worden genomen, daarover schreef Margreet Vermeulen zaterdag in de Volkskrant. 'Bij benauwdheid door hartproblemen is 6 op de 10 proefpersonen gebaat bij een namaakpil.'

Het nocebo-effect blijkt eveneens reëel; wanneer artsen uitvoerig negatieve bijwerkingen van medicatie met patiënten gaan bespreken, is de kans groter dat die negatieve bijwerkingen zich voordoen.

De vraag die vooral rijst: wat bedoelen we met wetenschappelijk bewezen effect van medicatie en behandeling als dat effect ten dele ook afhangt van de verhalen die de geneesheer over de behandeling afsteekt?

Volgens gezondheidspsycholoog Andrea Evers is het placebo-effect te verklaren door conditionering. Het lichaam denkt een werkzame stof te krijgen, ook als die werkzame stof helemaal niet meer in het tabletje zit.

Als de placebo werkt bij hartklachten, waarom niet ook bij maatschappelijke klachten? Een placebo tegen angst voor vreemdelingen? Een placebo tegen weerzin tegen de EU? Fictie blijkt effectiever dan we dachten.