Plaatsvervanger

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zoekt een plaatsvervangend directeur voor het Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen....

En dat in een tropische setting.

Ik zie mezelf al zitten.

Volgens de functieomschrijving ben ik ook nog actief op een aantal terreinen. Het eerste terrein is dat van de beoordeling en toetsing van ontwerp-landverordeningen. Dat lijkt me typisch een kwestie die ik moet delegeren aan iemand die er kijk op heeft. Zoveel land is er ook niet op de eilanden. Het tweede terrein is dat van de consulaire aangelegenheden, naturalisaties en reisdocumenten. Klassieke lokethandelingen waar een plaatsvervangende directeur zich in persoon niet mee bezig hoeft te houden.

Wat doe ik nog meer, behalve uiteraard snorkelen, golfen, duiken, paragliden en BN'ers spotten in het Van der Valk-hotel in Willemstad? Welnu: ik stimuleer ontwikkelingen, ik initieer betrokkenheid en coördineer aangelegenheden. Vooral naar dat laatste kijk ik uit. Verder draag ik mede zorg voor alle financiële aangelegenheden van het kabinet, zoals het aangaan van verplichtingen, het verrichten van bankbetalingen en het controleren van de maandverantwoording. Hier is het sleutelwoord 'mede'; dat duidt erop dat het eigenlijke werk door een boekhouder wordt gedaan. Tot slot ben ik, als de nood aan de man komt, beveiligingsfunctionaris. Daarmee komt een jongensdroom uit - eindelijk politieman.

Hoewel het plaatsvervangend directeurschap een kolfje naar mijn hand is, heeft het ministerie toch nog een aantal functie-eisen, een beetje kinderachtig, maar goed. Wat moet ik kunnen om naar de Antillen te mogen?

Ik moet rechten hebben gestudeerd. Ik stel me zo voor dat ik dat in de avonduren doe als ik ter plekke aan het wachten ben tot ik de plaats van de directeur kan innemen. Studeren bij nacht en ontij is me altijd goed afgegaan.

Ik moet ervaring hebben met de overheid in een bestuurlijk/politiek gevoelige omgeving. Heb ik, wie niet? Naast strategisch inzicht beschik ik over analytisch vermogen. Voorts ben ik discreet, zakelijk, flexibel en resultaatgericht. Andere competenties die belangrijk zijn: oog voor detail, communicatieve vaardigheden. Ik wil niet opscheppen, maar dit plaatsvervangen is mij op het lijf geschreven.

Ik spreek en schrijf uitstekend Nederlands en Engels. Spaans is een pre, meldt het ministerie, en dat komt goed uit: dat wilde ik altijd al eens leren. Daar bovenop ben ik ook nog bereid Papiaments te leren, al voorzie ik dat ik daar de kantjes vanaf ga lopen - zoals ongetwijfeld alle plaatsvervangende directeuren voor mij.

Dan de arbeidsvoorwaarden: ik ga mij 36 uur per week met de functie bezighouden. Dat is inclusief lunchen, plassen, handenwassen, grote boodschap, koffiedrinken, sigaretje roken op het balkon, sms'en met de echtgenote van de gouverneur, e-mailen met het vaderland en borrelen om vijf uur. Daarvoor ontvang ik een minimumsalaris van 3339 euro bruto per maand of een maximumsalaris van 5025 euro bruto per maand. Mij zullen ze het minimum wel geven, maar dat is helemaal niet erg. Ik doe het niet voor het geld. Ik doe het om het koninkrijk te dienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden