Plaatsing Grand Slams van 16 naar 32

De plaatsingslijsten van Wimbledon zijn van 1927 en kenden altijd een grote voorkeur voor de specialisten van het grastennis. Hoge noteringen van graveltennissers op de wereldranglijst werden genegeerd ten gunste van grasspelers....

Van onze verslaggever

Gisteren kwam een eind aan die situatie die door velen, de Spaanse gravelmannen en de Parijse kampioen Kuerten voorop, als een misstand en het bewijs van Britse halsstarrigheid werd aangemerkt. The Championships, op het gras van Wimbledon, kennen voortaan een plaatsingslijst met een evenwichtige mix van grasmeesters en toppers van andere baansoorten.

Wimbledon en de andere drie Grand Slam-evenementen (Roland Garros, US Open en Melbourne) zullen om die reden voortaan 32 spelers plaatsen. Voorheen kregen slechts zestien deelnemers, van de 128, zo'n bevoorrechte positie. Door de verdubbeling van dat aantal geplaatsten worden verrassingen in de eerste twee ronden nu minder waarschijnlijk.

De nummer één van de lijst kan niet langer op de nummer zeventien van de wereld stuiten. Het wordt hoogstens, bij een vervelende loting, de nummer 33.

Het blijft straks evenwel mogelijk, zoals Wimbledon altijd zo graag wilde, een speciaal accent te geven aan de plaatsingslijst. De grasresultaten uit het verleden tellen echter niet direct mee, in het opstellen van de top-32. Die lijst wordt op basis van de wereldranglijsten van de spelersorganisaties ATP (mannen) en WTA (vrouwen) vastgesteld.

Pas daarna kan volgens een objectieve formule - de beruchte plaatsingscommissie van Wimbledon krijgt bij de vrouwen nog een jaar respijt - met die namen geschoven worden. In Parijs zal dat geschieden in het voordeel van de gravelbijters, in Londen ten faveure van de op gras gedijende serve-volleyers, zoals Sampras, Henman, Rafter en Rusedski.

Zevenvoudig Wimbledonkampioen Sampras bevindt zich volgens de ATP-entrylijst niet meer onder de tien besten van de wereld, maar de Amerikaan zal door alle punten uit zijn verleden op gras volgende week toch weer die toptien van de Londense plaatsingslijst binnentreden. De titelverdediger wordt, volgens Wimbledon-topman Phillips, ook onder het nieuwe reglement op de nummer één-positie verwacht.

De vaak bekritiseerde bevoordeling van de grastennissers deed vorig jaar de Spanjaarden Corretja en Costa wegblijven. Voor dit jaar heeft de Braziliaan Gustavo Kuerten om die reden reeds afgezegd. Corretja zei in Parijs ook te twijfelen.

Die stevige protesten hebben voor een ommekeer in de Britse opvattingen gezorgd. Gisteren deed Sampras een oproep aan Kuerten om over twee weken alsnog naar Londen af te reizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden