Plaats voor inwonende ouder én privacy

Na de kangoeroewoning in Almere, bedoeld voor jongeren die op zichzelf willen wonen maar wel naast of boven hun ouders, en de duowoning in Rotterdam, voor paren met een latrelatie, wordt deze week in Dordrecht een derde variant opgeleverd: de tweegeneratiewoning....

Moeder Nel de Leng en dochter Diana Damme betrekken de komende dagen als eerste bewoners hun gezamenlijke huis aan de Waalstraat 5 en 7. De Leng lijdt al negen jaar aan spinale spieratrofie, een ziekte waarbij langzamerhand al haar spieren worden aangetast. Ze loopt moeilijk, haar vingers zijn vergroeid en haar nek valt voorover.

In de woonkamer van haar tijdelijke woning aan de Lekstraat zit ze achterover geheld in een tuinstoel. Uit haar rotan bankstel kan ze niet meer overeind komen. Ze heeft hulp nodig bij het opstaan en aankleden en ze kan zelf niet meer koken. Haar dochter woonde aan de andere kant van de stad. Een keer lag De Leng drieënhalf uur in haar ligbad voordat er hulp kwam.

Vorig jaar las ze op de lokale kabelkrant over het initiatief van woningbouwvereniging Woondrecht en ze meldde zich nog dezelfde dag aan. 'Ik heb weliswaar verzorging nodig, maar ik wil mijn dochter niet de hele dag op haar lip zitten', zegt ze. 'Op deze manier hoef ik haar niet te belemmeren in haar toekomst.'

Het idee voor het nieuwe type woning kwam toevallig tot stand, zegt projectcoördinator M. Hezemans van Woondrecht. De wijk had een slecht imago: 'alles uit de stad kwam er aanwaaien.' De huizen waren verouderd en veel bewoners waren vanwege de overlast vertrokken.

Op een bewonersavond hoorde de woningbouwvereniging dat veel kinderen terug wilden naar de wijk waar ze waren opgegroeid om hun ouders te kunnen bijstaan. Zo ontstond het plan om de huizen niet te slopen, maar te renoveren.

Woondrecht wilde aanvankelijk twintig panden tot tweegeneratiewoningen verbouwen. Maar omdat het animo groot is, worden het er misschien wel meer, aldus Hezemans. Verschillende gemeenten en woningcorporaties hebben de bouwtekeningen al opgevraagd. Ook de stichting Syndion, die woonvoorzieningen regelt voor verstandelijk gehandicapten, heeft laten weten een aantal woningen te willen huren. Woondrecht heeft een overeenkomst gesloten met het nabijgelegen verzorgingshuis Merwelanden, dat extra zorg kan bieden als dat nodig is.

De panden kunnen aan de bewoners worden aangepast. De Leng liet een van de twee slaapkamers verbouwen tot badkamer, de dorpels werden weggehaald en er kwam een verhoogd toilet.

Kort geleden nog kon ze twee dagen geen koffie of thee zetten omdat haar dochter na het schoonmaken had verzuimd de stekkers weer in het stopcontact te steken. In haar nieuwe huis wordt een intercom aangelegd, zodat ze in geval van nood haar dochter kan roepen. 'Zoiets zal me niet meer overkomen. Het leven wordt straks een stuk aangenamer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden