PKK verdacht van rellen in Duitsland; Koerdisch geweld Duitsland

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Manfred Kanther, stelt de Koerdische arbeiderspartij PKK verantwoordelijk voor de ernstige ongeregeldheden van afgelopen zaterdag....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

DORTMUND

Minstens dertig agenten raakten gewond, vijf van hen werden door Koerdische demonstranten ontwapend en vervolgens met knuppels in elkaar geslagen. In totaal 2500 demonstranten werden voorlopig opgepakt. Een kleine vijfhonderd worden vandaag voorgeleid.

In Duitsland is onthutst gereageerd op het Koerdische geweld. Erwin Marschevski, in de Bondsdag CDU-woordvoerder Binnenlandse Zaken, verklaarde zondag dat opstandige Koerden voortaan zonder pardon het land moeten worden uitgezet. Minister Kinkel van Buitenlandse Zaken heeft de circa 400 duizend in Duitsland levende Koerden (voornamelijk met de Turkse nationaliteit) opgeroepen afstand te nemen van elke vorm van geweld. Overigens sympathiseert slechts een kleine minderheid van hen met de PKK.

De marxistische PKK is volgens Kanther 'een puur misdadige organisatie, die door de overheid met alle middelen zal worden bestreden'. De binnenlandse veiligheidsdienst rapporteert regelmatig over de betrokkenheid van de PKK bij de handel in drugs en wapens. Verder zou de organisatie zich in Duitsland schuldig maken aan het afpersen van 'beschermingsgeld' bij Turkse landgenoten.

In verband met de viering van het Koerdische nieuwjaar (21 maart) worden nog meer rellen gevreesd. Een week geleden kreeg Bonn al een voorproefje, toen politie en PKK-aanhangers in de binnenstad een kleine veldslag leverden. Vorige week maakte PKK-leider Abdullah Öcelan officieel bekend dat Duitse toeristen Turkije als vakantieland beter kunnen mijden in verband met aanslagen.

Enkele duizenden in West-Europa levende Koerden waren zaterdagochtend op weg naar Dortmund voor een 'vredesinitiatief ten behoeve van een democratisch-politieke oplossing in Koerdistan'. De demonstratie werd vrijdag op het laatste moment verboden door de rechter in Gelsenkirchen. Aanleiding voor het verbod was de vrees voor ongeregeldheden, omdat er sterke aanwijzingen waren dat de verboden PKK bij de organisatie was betrokken.

De Duitse politie nam daarop geen halve maatregelen: alle grensovergangen met de Benelux en Frankrijk werden door drieduizend agenten hermetisch afgesloten, waardoor de deelstaat Noordrijn-Westfalen veranderde in een vesting.

Op de autosnelwegen richting Dortmund overheerste de kleur groen van lange colonnes met mobiele eenheid en grenspolitie. Extra helikopters waren ingezet. In de regio Dortmund had de politie op alle toegangswegen versperringen opgericht en werden auto's gecontroleerd. Wie na de papiercontrole als verdacht werd beschouwd, moest terug of werd voorlopig vastgenomen.

Rond tien uur 's ochtends was er sprake van een uitgesproken nerveuze stemming toen bleek dat de zaak bij drie grensovergangen geheel uit de hand was gelopen. Bij de grens met België (Aken-Lichtenbusch) had de politie bussen met Belgische en Franse Koerden aangehouden. Zo'n zevenhonderd mannen en vrouwen trokken daarop te voet Duitsland binnen en blokkeerden bijna vijf uur lang de autosnelweg. Zij leverden felle gevechten met de politie.

Bij de grensovergang met Nederland (Bergh, tussen Arnhem en Elten) het zelfde beeld: woedende Koerden die het land niet in mochten, sloegen in op agenten en gingen er met drie dienstpistolen vandoor. De Duitse politie kreeg assistentie van Nederlandse collega's aangeboden. In overleg met de Duitse autoriteiten hielden zij zich afzijdig bij de schermutselingen.

Aan de grensovergang met Frankrijk (tussen Kehl en Straatsburg) blokkeerden honderden agressieve Koerden de Europabrug en wierpen stenen.

In de Bondsrepubliek zelf ging het er al even hardhandig aan toe. Alsof het was afgespoken braken op vrijwel hetzelfde moment 's ochtends rellen uit in Keulen, Essen, Hamburg, Hannover, Leverkusen en Dortmund.

Verschillende autosnelwegen werden geblokkeerd met als gevolg enorme files door het gehele Roergebied. Trams en metro in enkele steden konden niet rijden vanwege zitblokkades.

Op het centraal station van Keulen hielden zo'n tweehonderd mannen, vrouwen en kinderen een treinwagon bezet. Zij dreigden zichzelf in brand te steken. Tijdens de bezetting arriveerde bij toeval de CDU-politicus Heiner Geissler op het station.

Na langdurige gesprekken slaagde Geissler erin de gemoederen tot bedaren te brengen. Om drie uur 's middags zetten de Koerden koers richting Wuppertal.

Op de autosnelweg (A2) tussen Münster en Dortmund dreigde een grote groep Koerden een benzinestation op te blazen. Pas nadat er een leger van agenten rondom het pompstation was samengetrokken, ondersteund door laag vliegende helikopters, gaven de demonstranten op.

Ondanks de wegversperringen waren er aan het einde van de middag toch nog circa tweeduizend Koerden in geslaagd de binnenstad van Dortmund te bereiken. Op de autosnelweg was al opgevallen dat talrijke Koerdische families met Nederlands of Belgisch kenteken door de blokkades waren gekomen. Demonstranten, de PKK-vlag in de hand, richtten in Dortmund op verscheidene plaatsen vernielingen aan.

Om een verdere escalatie te voorkomen, besloot de burgemeester 's avonds toch nog een kleine demonstratie toe te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden