PKK-leider bereid tot beeindigen strijd met Turkije

Secretaris-generaal Abdullah Öcalan van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft gezegd bereid te zijn 'een einde te maken aan de gewapende strijd als er een atmosfeer wordt gecreëerd waarin een vreedzame oplossing mogelijk is'....

AFP; THE GUARDIAN

AFP, The Guardian

ISTANBUL

In een interview met het Turkse pro-Koerdische dagblad Özgür Gündem, dat werd afgenomen in de Noordlibanese plaats Bar Elias, zei Öcalan dat hij een democratische oplossing van het Koerdische probleem mogelijk acht in het kader van 'de stichting van een Turks-Koerdische federatie'.

De Koerdische leider, die sinds 1980 buiten Turkije woont (met name in Syrië en de Libanese Bekaavallei), zei dat het probleem niet met militaire middelen kan worden opgelost. Hij verwierp het etiket van 'separatist' dat de Turkse autoriteiten hem opplakken. Hij zei te willen praten over een oplossing die het grondgebied van Turkije onverlet laat, maar mèt een 'grondwettelijke erkenning van de politieke, historische, economische en culturele identiteit van de Koerden'.

De PKK-leider zei verheugd te zijn dat het Koerdische probleem internationaal wordt erkend. De Westeuropese landen zouden een rol als bemiddelaar kunnen spelen.

De Tukse pers meldde vrijdag dat 3000 Turkse militairen, met steun van de luchtmacht, 16 kilometer noord-Irak zijn binnengetrokken tijdens een achtervolging van PKKstrijders. In noord-Irak geldt een no fly zone, maar Ankara meent dat het machtsvacuüm in het gebied haar het recht geeft tot militaire acties uit zelfverdediging.

Volgens het staatspersbureau Anatolë werden al 80 PKK'ers gedood. De gouverneur van de tien Koerdische Turkse provincies waar de noodtoestand geldt, Unal Erkan, zei dat honderden tonnen munitie en voorraden in beslag zijn genomen. Westerse diplomaten zeiden dat de berichten waarschijnlijk overdreven zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden