PKK'ers geven zich over aan Turkije

Een groep van 34 mannen, vrouwen en kinderen, deels leden van de extremistische Koerdische afscheidingsbeweging PKK, heeft zich maandagmiddag overgegeven aan de Turkse autoriteiten. Dat gebeurde bij het plaatsje Silopi, dichtbij de Iraakse grens.

De leden van de PKK wordt amnestie geboden op voorwaarde dat zij zich niet schuldig hebben gemaakt aan terrorisme. De Turkse overheid probeert daarmee de PKK, die door de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt aangemerkt als terroristische organisatie, te verzwakken. Uiteindelijk moet het een einde maken aan het al vijfentwintig jaar durende geweld tussen het Turkse leger en de PKK.

Bij Silopi verzamelden zich honderden aanhangers van de PKK en van de DTP, de enige legale pro-Koerdische partij in Turkije. De DTP zond ook hoge vertegenwoordigers, waaronder partijleider Ahmet Türk, naar de grens om de groep te verwelkomen.

De groep komt uit Irak en bestaat naast de PKK-leden ook uit Turkse Koerden uit Makhmur Kamp, een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. Zij ontvluchtten Turkije in de jaren negentig, toen de strijd tussen de PKK en het Turkse leger op haar felst was. Verwacht wordt dat het overgrote deel van de groep snel amnestie zal krijgen.

Ten minste acht groepsleden zullen waarschijnlijk aan een diepgravend onderzoek worden onderworpen. Deze acht mannen en vrouwen komen rechtstreeks uit de Kandil Bergen, op de grens van Turkije en Irak, waar de PKK haar hoofdkwartier heeft en van waaruit aanvallen worden uitgevoerd op Turkije.

De Turkse regering overlegt officieel niet met de PKK, die lange tijd streefde naar een onafhankelijke Koerdische staat. Sinds de arrestatie van voorman Öcalan in 1999 is dat ideaal losgelaten. Nu streeft de PKK naar volledige culturele en politieke vrijheid van de Koerden in Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.