PKK-dreigement laat Turken koud

De Turkse autoriteiten zijn niet onder de indruk van het besluit van de Koerdische Kadek-organisatie (de voormalige afscheidingsbeweging PKK) om na vier jaar de wapens weer op te nemen tegen de Turkse strijdkrachten....

Van onze buitenlandredactie

'Het recente geschreeuw van de terroristen komt doordat ze in paniek zijn geraakt door onze gedeeltelijke amnestieregeling', oordeelde Gül. Volgens hem is Kadek (Het Congres voor Vrijheid en Democratie in Koerdistan) intern verdeeld en gedesorganiseerd als gevolg van de Turkse tegemoetkoming aan het lager- en middenkader van de organisatie.

Het Turkse parlement heeft onlangs een amnestiewet aangenomen die het mogelijk maakt strafvermindering te verlenen aan veroordeelde PKK-strijders en hun sympatisanten. Ook bestaat er een pardon voor PKK'ers die niet hebben deelgenomen aan terroristische activiteiten.

De leiders zijn nadrukkelijk uitgesloten van enigerlei vorm van gratie. Volgens Ankara hebben ruim 2000 PKK'ers zich voor de amnestie aangemeld. Zij schatten dat ongeveer 5000 strijders zich schuilhouden in Noord-Irak.

Het eenzijdige bestand werd in 1999 afgekondigd na de gevangenname van PKK-leider Abdullah Öcalan, die levenslang uitzit. Turkije heeft het nooit erkend en weigerde pertinent te onderhandelen met de Koerdische beweging.

Volgens Kadek-woordvoerster Mizgin Sen blijft de Turkse overheid volstrekt in gebreke bij het verlenen van meer politieke en culturele rechten aan de Koerden. Onder druk van de Europese Unie zijn er wel wetten aangenomen, maar die worden niet toegepast.

Volgens Sen is het niet te verwachten dat er weer een complete burgeroorlog zal uitbreken. 'Ik voorzie eerder een reeks kleinschalige acties.' Ze zei verder dat Turkije recentelijk de gewapende acties tegen de Koerdische strijders had opgevoerd.

Het is onduidelijk of Öcalan is gekend in de beslissing van Kadek/PKK de wapens weer op te nemen. Öcalan heeft vorige week via zijn advocaten laten weten dat hij geen verklaringen meer naar Kadek zal sturen. Hij gaf daarvoor geen reden op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden