Pizza tegen sinterklaasstress

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Zuurkoolpizza met spek en rookworst (voor 4-5 personen)

Loethe Olthuis
null Beeld
Beeld

Het is nu vrijdagmorgen, 5 december. Voordat het Heerlijk Avondje begint, moet u nog opruimen, vijf gedichten schrijven, drie cadeautjes kopen - wat geef je tante Ria in godsnaam? -, vier surprises maken, eten inslaan en koken...

Vooral niet panikeren! Haal diep adem, zo, én nog een keer. Allereerst: op sinterklaasgedichten.com vind je honderden kant-en-klare gedichten. Nee hoor, dat is niet valsspelen, pepernoot breekt wet. Voor die cadeautjes gaat u naar een Wereldwinkel. Mooie kleurtjes, veel keuze en nog duurzaam ook. Alle rommel en tijdschriften, hup, in de slaapkamer, heeft u in bed ook nog wat te lezen. De surprises? Val terug op klassiekers: kledderige papierboel-in-grote-doos (een pakje aardappelmeel met water en deze krant doen wonderen), iemand met briefjes het hele huis door sturen, een rode biet uithollen (uitpakken boven de gootsteen) en een goed verpakt cadeautje uit het aquarium/de kattenbak/de wc vissen.

Daarna gaat u héél ontspannen naar de supermarkt. En maakt u onderstaande pizza. Een fluitje van een cent en iedereen lust het. De complete deegbodem maakt u binnen 10 minuten, maar u kunt ook kant-en-klaar bladerdeeg of hartige taartdeeg aan een rol gebruiken. Deeg maken kan eventueel een uur van tevoren; bewaar het op een koele plek. De zuurkool kunt u al 's morgens bakken.

Bereidingswijze

Knijp het vocht uit de uitgelekte zuurkool en snijd het met een groot mes fijner. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan of diepe koekenpan en bak de ui zachtjes, een minuutje of 3. Voeg de spekblokjes toe en bak ze in 6-7 minuten ietsje bruin op middelhoog vuur. Doe de zuurkool en appelblokjes erbij en bak nog 4 tot 5 minuten mee, schep regelmatig om. Laat afkoelen.

Meng het bakmeel met 1 theelepel zout. Roer in een andere kom de kwark met 6 eetlepels olie goed door elkaar. Voeg het bij het bakmeel en kneed het snel tot een samenhangend deeg.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier (of vet in met olie). Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap, ongeveer even groot als de bakplaat. Leg de deegplak op de bakplaat en druk verder uit met uw vingers. Prik met een vork overal gaatjes in het deeg. Bestrijk de deegbodem met tomatenpuree. Verdeel eerst de zuurkool over het deeg en ten slotte de worstplakjes. Bak de pizza in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 500 g zuurkool, uitgelekt

- 8 eetl. olijfolie

- 1 flinke ui, gesnipperd

- 200 g biologische spekblokjes of -reepjes

- 1 flinke Elstar-appel, geschild, in blokjes

- 300 g zelfrijzend bakmeel

- 225 g kwark

- bloem om te bestuiven

- 2 blikjes tomatenpuree à 70 g

- 1 biologische rookworst (Bio+ of Hema), in plakjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden