Pizza con patate

Pizza met aardappel. Het leek een ongewone, maar uiterst intrigerende combinatie, het bleek een meesterlijk smaaksamenspel. Heel eenvoudig eigenlijk, zoals dat wel vaker gaat bij dingen die lekker zijn....

Nanda Troost

Het recept van de basis, het deeg, werd natuurlijk niet prijsgegeven. Maar pizzabodems maken, dat kunnen we zelf ook. Voor erop: wat uien, in ringen gesneden, licht gebakken in wat olijfolie of boter. Ga uit van twee tot drie middelgrote uien per pizza. Een hand kruimig gekookte aardappelen, in kleine stukjes. En pesto, zelfgemaakt, en wees daar vooral niet te zuinig mee!

Maar eerst de basis dus, het pizzadeeg.

Nodig voor twee pizza's: 250 gram bloem, een half zakje gist, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels olijfolie en een snuf zout.

Los de gist en de suiker op in een deciliter handwarm water. Laat het tien minuten staan en roer het tot een glad papje.

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet het gistpapje erin. Doe de olie erbij en drie eetlepels handwarm water. Kneed het deeg vervolgens in een minuut of tien tot een elastisch deeg, dat niet meer plakt. Blijft het wel plakken, voeg dan nog wat bloem toe, is het te droog, doe er dan druppelsgewijs nog wat water bij.

Maak een bal van het deeg, leg het in de kom en dek de kom af met een vochtige, schone theedoek. Laat een half uur tot drie kwartier rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld naast de verwarming.

Maak de pesto. Rooster 100 gram pijnboompitten in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag tot ze goed bruin zijn. Spreid ze uit op een schoongemaakt aanrecht, zodat ze snel afkoelen.

Pel vier tot zes knoflook tenen en snijd ze in plakjes. Maak een ons basilicum schoon. Rasp een ons verse Parmezaanse kaas.

Doe in de foodprocessor: de pijnboompitten, knoflook, basilicum en de Parmezaanse kaas. Pureer dit. Klop er vervolgens scheut voor scheut 2 deciliter olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.

Gebruik iets meer dan de helft voor de pizza's, bewaar de rest in een afgesloten potje of bakje in de koelkast. De pesto blijft zo zeker nog een week goed.

Verdeel het uitgerezen pizzadeeg in twee porties. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Sla en rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer twintig centimeter doorsnee. Leg die op een met boter ingevette bakplaat.

Bekleed de pizza's met kaas, bijvoorbeeld dunne plakjes mozzarella; reken op een bolletje per pizza. Verdeel de aardappel en uien over de pizza en strijk er de zelfgemaakte pesto over. Bak de pizza's tien minuten in een op 275 graden voorverwarmde oven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden