Pivni goelasj

Brieven van boze Tsjechen stroomden de afgelopen weken binnen bij de Volkskeuken. Aanleiding was een stukje over het vieze eten op het Tsjechische platteland, waarin een beroemd nationaal gerecht werd afgeschilderd als 'natte deegballen met brokjes kraakbeen in maggisaus'....

Sylvia Witteman

'Dat u die niet lekker vindt is uw goed recht, maar knedliky zijn nu eenmaal enigszins vochtige meelballen en behoren ook zo te smaken', schreef mevrouw J. van Unnik-Adamova. En ook Natascha Zaludova wees ons terecht: 'Van de knedlik (uw natte meelballen) bestaan evenveel variaties als in Holland van patat.' Beide dames hebben natuurlijk gelijk. Knedliky zijn en blijven natte deegballen, maar er zijn inderdaad tientallen varianten, en goed klaargemaakt zijn ze lekker. Hetzelfde geldt voor de brokjes kraakbeen in maggisaus: oorspronkelijk is dit een heerlijk gerecht, 'pivni goulasj', ofwel vlees in biersaus. Maar zoals overal ter wereld wordt ook in Tsjechië wel eens liefdeloos gekookt. De reizende Volkskok had gewoon pech.

Over het algemeen is Tsjechisch eten juist erg lekker, met zijn geurige karwijzaad en paddestoelen, smeuïge reuzel en room, krokant gebraden eend zoals nergens ter wereld. En een goeie, luchtige knedlik met veel saus is beslist een lekkernij. Zo, Tsjechen, nou niet meer boos zijn.

Nu zou ik van die knedliky best het recept willen geven, maar dat heb ik al eens gedaan, en het is eigenlijk een gerecht wat iemand je een keer moet voordoen. Daar komt nog bij dat de juiste meelsoort in Nederland niet goed verkrijgbaar is.

Maar een goede Pivni goelasj kan iedereen maken. Bij deze:

Braad in een zware braadpan de uien aan in de reuzel, bestrooi het vlees met de paprikapoeder, en doe het erbij. Laat samen al roerend 10 minuten braden. Voeg de karwijzaadjes, zout, peper en de helft van het bier toe, en laat drie kwartier stoven. Verkruimel vervolgens het brood in de pan, (en een piepklein scheutje azijn, als het geen zuurdeegbrood is) en giet de rest van het bier erbij. Laat nog een kwartier zacht sudderen, zonder deksel.

Natte deegballen smaken hier prima bij, maar ook gekookte aardappels zijn lekker, puree, of gewoon brood. En Tsjechisch bier natuurlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden