Pittige kruidnoten

Volkskeuken: Tallina van den Hoed

Pittige kruidnoten. Snoepgoed voor 4 personen.

Beeld Studio V

Morgen is het pakjesavond en daarna zijn we van dat hele sintcircus af. Als u kinderen hebt, is uw huis waarschijnlijk vergeven van de kruidnoten en andere zoetigheid. Bent u het al beu?

Dat snap ik. Best lekker hoor, strooigoed, maar het smaakt allemaal hetzelfde. Zelfs de chiquere soorten, omhuld met glimmende en matte chocola of met zoete smaaklaagjes als tiramisu, stroopwafel en zelfs zure-mattensmaak. Brrr. Als er nu een bite in zou zitten...

Ik maakte deze nootjes voordat ik wist van de V-koekkruidenmixtest van afgelopen donderdag. Dus die ervaring heb ik in dit stukje niet meegenomen. Eigenlijk weet ik niet eens welk merk koekkruiden ik gebruik: ik hevel gekochte smaakmakers altijd over in de potjes die ik altijd al gebruik.

Deze kruidnootjes smaken spannender door de sinaas-appel en de chilipeper. Wilt u ze ook geschikt maken voor kinderen - ik zou het niet doen, ze hebben al genoeg snoepgoed en waarderen het vast niet - kunt u de helft van het deeg chilivrij houden.

Tallina van den Hoed. Beeld Studio V
Beeld Tallina van den Hoed

Bereiding

Meng alle ingrediënten behalve de sinaasappelrasp en de melk door elkaar. Dat gaat het best met een mixer of met de deeg-haak van de keukenmachine. Voor de sinaasappelrasp raad ik een biologische sinaasappel aan: 'gewone' zijn behandeld met schimmelwerende was en die is er nauwelijks af te boenen. Voeg de rasp toe aan het deeg. Laat de keukenmachine rustig draaien terwijl u een voor een de eetlepels melk eraan toevoegt. Als het goed is, wordt het nu een mooie gladde bal deeg.

Zet de oven alvast op 180 graden. Leg bakpapier in twee braadsleden. Rol het deeg uit tot mooie slierten. Snijd daar stukjes van, iets kleiner dan een kruidnootje. Rol er een balletje van en druk het plat op het bakpapier. Doe zo met al het deeg. Kinderhandjes kunnen helpen, maar hebben de neiging het deeg naar de mond te brengen. Het is de vraag of dat gesnoep leuk is, met die peper erdoor. Zet de twee braadsleden in de oven: na een kwartier zijn de nootjes klaar. Laat ze afkoelen tot ze knapperig zijn.

Ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- mespunt zout
- 150 g boter in blokjes
- 100 g ruwe rietsuiker
- 3 eetl. ahornsiroop (of schenkstroop)
- 10 g koekkruiden
- 1 volle theel. kaneel
- halve - 1 theel. gehakte gedroogde rode peper
- rasp van 1 biologische sinaasappel
- 4 eetl. melk

Véél lekkerder dan die van de supermarkt en net zo doorvreterig van aard.

volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.