Pittige groentepasteitjes

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 4 personen
3 eetlepels (el) olijfolie
1 flinke ui, gesnipperd
ca. 160 g aardappels, geschild, in kleine blokjes
200 g schoongemaakte winterwortel, in kwart plakjes
2 tl gemalen komijn (djintan)
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
½ tl kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl gemberpoeder (djahé)
100 g gare linzen (zelfgekookt of blik)
zout, versgemalen peper
8 plakjes diepvriesbladerdeeg
ca. 1 el bloem
1 ei, losgeklopt
2 el sesamzaad


Het is me wat met die kredietcrisis. Niet dat ik er zelf veel van merk: omdat mijn kookboek eindelijk af is, gaan wederhelft R. en ik volgende week lekker met vakantie en de katten krijgen nog steeds duurder-dan-zalm-brokjes. Maar, zo voorspellen doemdenkende deskundigen, het zal niet lang meer duren voordat we de broekriem moeten aansnoeren, besnorhaarde individuen incluismeegerekend.

Nou, laten we dan meteen maar beginnen met besparen. Krijgt minister Cramer toch haar zin: vlees gaat zo duur worden, dat we wel meer plantaardige eiwitten móéten gaan eten. Niet dat ik daar veel op tegen heb. Op z'n tijd een mooi stukje van een gelukkige koe is heerlijk, maar ik vermaak me culinair gezien ook prima met bijvoorbeeld peulvruchten en noten. Het nut van `vleesvervangers' heb ik nooit ingezien. In India, een land met een fantastische, creatieve en grotendeels vegetarische keuken, hebben ze nog nooit van vegaburgers gehoord. Wat ze wel veel gebruiken: eiwitrijke linzen - kleine, lensvormige (vandaar de naam) peulvruchten met een notige smaak.

Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui 3 minuten op laag vuur. Voeg aardappel, wortel en specerijen toe en bak al omscheppend nog 5 minuten. Doe het deksel op de pan en laat nog 10 minuten op laag vuur stoven; schep af en toe om. Meng de linzen erdoor en maak het mengsel pittig op smaak af met zout en peper. Laat afkoelen.

Laat intussen het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en rol de deegplakjes iets groter uit. Verdeel het groentemengsel over het midden van 4 plakjes bladerdeeg. Leg de andere plakjes erop, druk de randen stevig vast en bekwast de bovenkanten met ei. Bestrooi de pasteitjes met sesamzaad, leg ze op de bakplaat en bak ze in 20 minuten goudbruin. Geef er witlofsalade bij.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden