Pittig programma Oranjes tijdens Koninginnedag

LEEUWARDEN (ANP) - Friesland schotelt de Oranjes tijdens Koninginnedag een pittig programma voor. De koningin en haar familie bezoeken op 30 april de plaatsen Makkum en Franeker. Alleen al in Makkum worden 26 activiteiten voor de Oranjes in een uur gestopt.

Dat bleek maandag in Leeuwarden bij de presentatie van het programma.

De koninklijke familie reist naar Friesland zonder prinses Annette, de vrouw van prins Bernhard. Zij is 12 maart bevallen van zoon Benjamin en herstelt daar nog van. Zij mist daardoor onder meer ontmoetingen met historische Friese figuren zoals Grutte Pier en Eise Eisinga.

Traditioneel maar gevarieerd programma

De familie krijgt een traditioneel maar gevarieerd programma voorgeschoteld. De reis door Friesland begint in Makkum. In dat dorp in zuidwest-Friesland kunnen de Oranjes onder meer klompzeilen. Een Friese klomp wordt opgetuigd met een zeiltje waarna het schoeisel te water wordt gelaten. Degene die als eerste de andere zijde van de gracht bereikt wint het klompzeilen.

In Franeker mag de koningin een tijdsmachine in werking stellen, waarna de Oranjes in het verleden stappen. In dat verleden wordt de rijke historie van het voormalige universiteitsstadje uitgebreid belicht. Zo komen de Oranjes professoren in vol ornaat tegen en uiteraard ontmoeten ze Eise Eisinga. De wolkammer Eisinga zette 227 jaar geleden een zelf gebouwd planetarium in werking om voorspellingen van onder anderen een dominee dat de wereld zou vergaan, onderuit te halen. Eisingas uitvinding is het oudste nog werkende planetarium ter wereld en kreeg mede daarom in 2006 de status koninklijk.

Kaatsdemonstratie

Franker is de hoofdstad van de Friese balsport kaatsen. Daarom worden de Oranje getrakteerd op een kaatsdemonstratie. Dat is ook meteen het sluitstuk van het bezoek aan Friesland.

Volgens de Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels is de reis naar Friesland voor de Oranje net als thuiskomen. ,,De basis van het koningshuis ligt in de Friese Nassaus'', aldus Nijpels. De huidige koninklijke familie stamt nameliijk af van de Friese tak van de Naussaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden