Pittig jaarboek

De 18e aflevering van het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis opent met een beschouwing over de rechtzaken tegen uitgevers van pornografie rond 1900. Na lezenswaardige opstellen over het verleden, sluit het jaarboek af met een essay over de toekomst van de branche in het algemeen en het e-book in het bijzonder.


Vantilt; € 29,50


Rob van Hattem is al 35 jaar actief vogelaar. Hij portretteerde 20 andere vogelaars in Wie is dat toch met die telescoop? door ze aan de praat te krijgen. Hij ging met ze mee in bos en veld, in zomer en winter, van de Wieringenmeer, via Zeeland tot Limburg. Een liefdesverklaring aan het kijken naar vogels, met illustraties.


www. wieisdattoch?.nl; € 25


Vogels kijken

Jan Breman werd in 1926 in Italië geboren uit een Engelse moeder en een Nederlandse vader. Als vliegenier en ambassadeur zwierf Breman over de hele wereld, om uiteindelijk naar Italië terug te keren. De tuinman van Aden is een verzameling 'losse ontmoetingen' met interessante persoonlijkheden, die vaak net als hij mannen en vrouwen van de wereld waren.


Elsevier; € 14,95


De oude kosmopoliet

Oud-hoogleraar René Hoksbergen is de onbetwiste autoriteit op het terrein van adoptie. Anders dan vele betrokkenen is hij nooit meegegaan in de mooipraterij over dit beladen onderwerp. Hoksbergen sprak met honderden geadopteerden, die bijna altijd bezig waren met hun afkomst. Kinderen die niet konden blijven is zijn vuistdikke geschiedenis van adoptie in Nederland.


Aspekt; € 29,95


Zestig jaar adoptie

Deze typering is van Bobby Fischers biograaf Frank Brady. Eindspel is de titel van de Nederlandse editie van


Brady's veelgeprezen biografie. Het schaakwonderkind werd op zijn veertiende kampioen van Amerika, nadat hij de schaakwereld al versteld had doen staan door gelijk te spelen tegen oud-wereldkampioen Max Euwe. Hoogtepunt van het leven van Fischer was zijn gewonnen match om de wereldtitel tegen Boris Spasski in 1972. Daarna begon de ellende met de zwaar aan achtervolgingswaan lijdende Fischer, die op 11 september 2001 de aanslagen op de Twin Towers voor de radio zou toejuichen. Fischer overleed in 2008 op IJsland. Zijn vriend Spasski reageerde ontdaan: 'mijn broer is gestorven'.


Thomas Rap; € 29,90


Een gekwelde geest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden