Pistorius krijgt zes jaar cel voor moord op zijn vriendin

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is woensdagmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De rechter meent dat er sprake is van moord maar ziet ook verzachtende omstandigheden. Daarom legt ze niet de minimumstraf van 15 jaar op.

Pistorius toont in de rechtszaal hoe kwetsbaar hij zich voelde tijdens het delict Beeld epa
Pistorius toont in de rechtszaal hoe kwetsbaar hij zich voelde tijdens het delictBeeld epa

Op Valentijnsdag in 2013 schoot Pistorius zijn vriendin dood in het toilet in hun huis. De atleet verklaarde later dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. In eerste instantie werd de Blade Runner, zoals Pistorius' bijnaam luidt, schuldig bevonden aan dood door schuld en tot vijf jaar veroordeeld, maar de aanklagers gingen in hoger beroep. Zij meenden dat Pistorius wel moord in gedachten had. In Zuid-Afrika staat daarvoor minstens 15 jaar gevangenisstraf.

De rechter oordeelt nu dat er inderdaad sprake is van moord. Pistorius gebruikte een dodelijk wapen en vuurde dit vier keer af, terwijl hij wist dat er iemand in de badkamer was. Ook gaf hij geen waarschuwingsschot.

De rechter meent echter ook dat dat Pistorius op de bewuste avond kwetsbaar was. De paralympisch kampioen liep op zijn stompjes naar het toilet toe, waardoor hij eerder verklaarde zich onzeker te hebben gevoeld. De rechter gelooft deze verklaring en denkt dat Pistorius oprecht berouw heeft. 'Hij nam direct stappen om het leven van het slachtoffer te redden.'

Volgens de rechter zou een celstraf van 15 jaar onredelijk zijn geweest. Ze maakte al snel duidelijk dat ze niet van plan was veel af te wijken van de straf die in eerste instantie was bepaald. Zo zei ze onder meer dat dat het vonnis wel is veranderd van doodslag naar moord, maar de feiten zijn hetzelfde gebleven. Ze beklemtoonde dat een lange celstraf het recht niet dient in deze zaak. De beklaagde heeft al twaalf maanden vast gezeten en het is zijn eerste veroordeling. Herhaling is erg onwaarschijnlijk.

Pistorius is direct na de uitspraak naar zijn cel gebracht. Hij gaat niet in beroep tegen de straf.

Moordenaar en boegbeeld

De erfenis van Oscar Pistorius is ondanks het drama rond de dood van zijn vriendin, glashelder. Hij heeft de paralympische sport uit de zielige hoek gehaald en een groot podium gegeven. Lees hier een profiel (+).

Televisie-interview

Pistorius gaf vorige maand een televisie-interview. 'Soms voelt het alsof ik geen recht heb om te leven, omdat ik het leven van een ander heb genomen. Wat me zwaar valt, is de aanklacht van moord.'

'Als ik de kans kreeg, zou ik minder gefortuneerden willen helpen zoals ik in het verleden ook deed', zegt hij. 'Ik zou graag geloven dat Reeva me kon zien en dat zij ook zou willen dat ik dat zou doen.'

'Blade Runner'

In de zomer van 2011 schreef Pistorius sporthistorie toen hij als eerste gehandicapte atleet meedeed met de 'gewone' atleten bij de wereldkampioenschappen atletiek in Zuid-Korea. Een jaar later bereikte de faam van de Zuid-Afrikaan met twee kunstbenen van carbon een hoogtepunt. 'Blade Runner' nam deel aan de Olympische Spelen in Londen. Kort daarna was hij de publiekstrekker op de Paralympische Spelen, waar hij op de 400 meter zijn zesde gouden medaille veroverde.

Pistorius raakte door een aangeboren afwijking als elf maanden oude baby zijn onderbenen kwijt. Hij was tot voor het schietincident van 2013 niet helemaal van onbesproken gedrag. In september 2009 werd hij opgepakt wegens mishandeling. Hij was bij zijn huisdeur met iemand slaags geraakt. In datzelfde jaar belandde hij in het ziekenhuis door een bootongeluk. Pistorius had iets te roekeloos gevaren op de rivier de Vaal en een pier geramd. Pistorius had volgens een ex-vriendin altijd een pistool bij zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden