Piratenvoer op het REM-eiland in Amsterdam

Als het gaat om bijzondere eetplekken krijg je ons niet gauw meer gek. Een verlaten kerk, een oude bank, een uitgebeten zoutpakhuis, een lege stal, een afgedankte machinefabriek, een uit de vaart gehaalde veerpont: gezien, gehad, gedaan. Maar het uitzendeiland van een oude tv-piraat, dat is toch weer andere koek.

Het voorgerecht: fruits de mer.

Als u oud genoeg bent om te weten wie Mr. Ed, the talking horse is, dan weet u over welke piraat we het hebben (voor de jongere lezers: zoek op youtube naar Mr. Ed!). TV-Noordzee begon op 15 augustus 1964 met uitzenden vanaf het REM-eiland. Dat lag om de Nederlandse wetgeving te ontlopen net buiten de territoriale wateren. De pret duurde slechts vier maanden.

De regering, bezorgd dat reclame de burger zou corrumperen (echt waar!) en het omroepbestel ondermijnen, scheidde in allerijl een noodwetje af. REM-eiland werd door de Rijkspolitie te water bestormd en op de piraten veroverd. Sindsdien was het in gebruik als meetpost van Rijkswaterstaat. In 2006 werd REM-eiland ontmanteld en naar wal gesleept. Daar lag het te wachten op de sloop tot een slimme horecaondernemer op het idee kwam er een restaurant op te beginnen. In maart dit jaar werd het geheel en al opgeknapt naar Amsterdam gevaren. Daar ligt het nu, in de Houthaven, een reusachtige rood-witte zeespin op dikke grijze poten.

Hoe zitten we erbij? We nemen de lange trap naar boven en komen op het eerste dek een meisje tegen dat op haar knieën water wegschept. Nieuwigheid. Op deze verdieping zijn bar en keuken. Het restaurant ligt een trapje hoger. We worden opgewacht door een donkere engel in een zwart schortje die ons aan een tafeltje helpt. Ze zal zich vanavond ontpoppen als een droom van een serveerster: lief, vriendelijk en op alle vragen een antwoord.

De inrichting is sober industrieel. Tafels van steigerhout, grijze vloer, stalen plafond. Meer is ook niet nodig, want achter de hoge ramen heeft REM-eiland de skyline van Amsterdam als decor: het havengebied met zijn kranen, de Westertoren, de blokkendozen van de Zuidas. Je moet het gezien hebben; het is te mooi om waar te zijn. Op de akoestiek na (een heksenketel) zijn we helemaal in onze sas. Tot zover, want we weten het zo langzamerhand wel met nieuwe eetzaken in Amsterdam: hoe beter het decor, hoe gebrekkiger het bord. Laat de kok van het REM-eiland nou net bedacht hebben daar een prettige uitzondering op te maken.

Wat eten we? Fruit de mer; salade van kalfstong, met cornichons, croutons, spekjes en gepocheerd ei; heilbot met spinazie, groene asperges en krieltjes; citroentaart met frambozen en crème chantilly.

Smaakt het? De fruit de mer met oesters, kokkels, scheermessen, langoustine en inktvis is in orde. De salade van kalfstong is meer dan dat: sappige lapjes bleekroze rundertong versierd met augurkjes, knapperige croutons en piepkleine spekblokjes onder een gepocheerd ei, waarvan de dooier net nog zacht genoeg is om de salade te bevloeien.

De heilbot die we in prettig uptempo geserveerd krijgen, heeft een krakend gebakken velletje boven lelieblank sappig visvlees. Er liggen groene asperges bij, krieltjes in de schil en een pluk spinazie die zich volzuigt met een lichte jus van chorizo en tomaat. Willen we nog toetje? Nou en of. Frisse citroentaart op bros korstdeeg met zoete frambozen en dot vanilleroom.

Voor de koffie verhuizen we naar het terras beneden. Er is een groot dakterras, maar dat is nog niet in gebruik. Het enige minpunt. We zijn net op tijd om de zon te zien ondergaan boven het westelijk havengebied. Met zijn laatste stralen trekt hij een zilveren rand om een wolk. We knijpen elkaar in de arm: zelfs de wolken zijn mooi op het REM-eiland.

Wat kost het? 39,25 p.p.

Punten:

Eten 8
Bediening 8
Entourage 9,5
Prijs-kwaliteit 8

REM-eiland restaurant

Haparandadam 45-2
1013 AK Amsterdam
020-6885501
www.remeiland.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden