Piratenpartij wil Kamerleden met 'wereldkennis' die weten dat dingen 'in flux' zijn

De Nederlandse Piratenpartij zit momenteel midden in de selectieprocedure voor haar kieslijst voor de aanstaande Kamerverkiezingen van 12 september. Op 10 juni wordt de kandidatenlijst voorgelegd aan de leden en meteen de lijsttrekker gekozen. Een van die kandidaten is woordvoerder Dirk Poot. In 2010 stond hij op de vierde plek, hij hoopt nu op het lijsttrekkerschap. Waar moet een piraat zoal aan voldoen?

Een verkiezingsfeestje van de Duitse Piratenpartij, de Nederlandse Piratenpartij hoopt in september in de Tweede Kamer te komen Beeld reuters

Bovenaan het eisenlijstje op de Piratenblog staat het volgende: 'In de ogen van de Piratenpartij is iemand geschikt voor volksvertegenwoordiging wanneer deze piraat piraat is in hart en nieren.' Wat is dat? Poot: 'Dat is iemand die het internet als belangrijk sociaal medium ziet. Iemand die begrijpt hoe beklemmend het octrooi- en auteursrecht is voor de vrije verspreiding van informatie.' Hij doelt op één van de 'kroonjuwelen' van de partij: het huidige copyright is een doorn in het oog van de piraten. Verder staan in de beginselen van de partij een transparante overheid en burgerrechten centraal.

Leerdammetjes
Nog een vereiste: als kandidaat-piraat moet je niet bang zijn om toe te geven dat je iets niet weet. 'De Piratenpartij is een collectief waarin kennis wordt gedeeld. Dat één persoon alles zou moeten kunnen weten, dat bestaat niet. Als iemand denkt dat hij de opperpiraat is die de waarheid in pacht heeft, dan ga je kennis mislopen. Het is niet alleen bedoeld om Leerdammetjes te voorkomen.'

Door middel van die kennisdeling komt ook het verkiezingsprogramma tot stand. De Piraten werken met een 'liquid feedback system' waardoor dingen altijd 'in flux' zijn. Kijk naar de traditionele vierjarenplannen van de gevestigde partijen, zegt Poot. 'Inmiddels is de hypotheekrenteaftrek voor iedereen bespreekbaar.' Bij de Piratenpartij is het programma altijd in ontwikkeling. De kroonjuwelen, de basis, liggen vast, de rest komt in voortdurend overleg tot stand.

Gelukszoekers
Tenslotte is de partij niet op zoek naar wereldvreemde kandidaten. 'Algemene wereldkennis' staat ook op het eisenlijstje, om het kaf van het koren te scheiden. 'De geschiedenis van nieuwe Nederlandse partijen zoals de LPF en de PVV laat zien dat er ook mensen op af komen die op zoek zijn naar een podium voor hun eigen ideeën.' Dat soort gelukszoekers zijn bij de piraten aan het verkeerde adres.

In 2010 kreeg de partij te weinig stemmen om in de Kamer te komen. Volgens recente peilingen komt dit jaar één zetel voor de piraten in zicht. Hoeveel kandidaten zich hebben gemeld, kan Poot niet zeggen. Hij weet wel dat de lijst geen dertig leden zal bevatten. Over twee weken krijgt hij te horen of hij het mandaat van de leden krijgt om opperpiraat te worden. Nu ja, lijsttrekkerpiraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden