Piratennest

De piraten op de Somalische kust kunnen de borst natmaken, want minister Hans Hillen heeft met zijn Europese collega's afgesproken dat we ze 'robuuster' gaan aanpakken. Ooit hebben we volgens Hillen de zee vrij gekregen van 'rabauwen', en het is niet de bedoeling dat we haar weer teruggeven aan het zeeroverstuig.


We stellen militair niet zoveel meer voor, dus moeten we selectiever worden in het kiezen van onze tegenstanders. De strijd tegen de piraten van Somalië lijkt een goede manier aan te tonen dat we met nóg meer bezuinigen op defensie alleen Baarle-Nassau nog kunnen aanvallen.


Wat moeten we ons voorstellen bij dat robuustere optreden tegen de rabauwen der zee? We gaan er volgens Hillen 'iets harder op meppen' dan tot nu toe. Wanneer Hans Hillen op de radio iets uitlegt, is het net alsof ik de ons deze week ontvallen Herman Broekhuizen terughoor. Broekhuizen werd lang geleden beroemd door het programma Kleutertje Luister.


Hans Hillen praat ook altijd alsof hij een 5-jarige uitlegt wat er in de wereld aan de hand is, en wat we daaraan gaan doen. Stel bijvoorbeeld dat er een boot is waarvan je weet dat hij de volgende dag zo stout zal zijn te proberen een van onze boten te kapen. Wat doen we dan?


Hillen: 'Die boot maken we vast even lek.'


Het kleutertje van Radio 1, een kleine wijsneus: 'Preventief lekmaken?'


Hillen: 'Ja.'


Het is iets waaraan beroemde piratenbestrijders als Michiel de Ruyter, Piet Hein en Maarten Harpertsz. Tromp nooit hebben gedacht, maar de Haagse landrot Hans Hillen bedenkt het ter plekke: het preventief lekmaken van piratenschepen.


Dus die piraten ontwaren een Hollands koopvaardijschip aan de horizon, rennen naar hun boot, duwen hem de zee in en springen erin. Wat blijkt: lek. Piraten in alle staten: wie heeft ze dat geflikt? Hans Hillen, de schrik der Zeven Zeeën.


Hoewel de Tweede Kamer daar helemáál niets van moet hebben, sluit Hans Hillen acties op de kust niet uit. We moeten daarbij niet denken aan keiharde man-tegen-mangevechten in de piratennesten. Meer aan saboteren van de voorraden brandstof en voedsel voor de piratenschepen, volgens Hillen.


Hoe ziet dát er dan uit, in de gedachtenwereld van de minister? Onze jongens worden met een helikopter 'of met zo'n bootje' op vreemde kust aan wal gezet. De schrik slaat je om het hart - we hebben die helikopter uit Libië nog maar net total loss teruggekregen. Maar goed, misschien lukt het ditmaal wel. De jongens komen in het piratennest en beginnen aan hun vernietigende werk. De piraten slapen gewoon door, vermoedelijk omdat ze weer hebben zitten hoeren en snoeren in de piratencafés en de buit er doorheen hebben gejast.


Hans Hillen: 'Als we zoiets doen, merken de mensen op de kust het pas als ze wakker worden en ze zien ineens dat de voorraden vernield zijn.'


Moet je je die scène even voorstellen, want het begint nu op de zeerovers bij Asterix en Obelix te lijken. Piraten worden wakker, kijken uit het raam: voorraden vernield. Woedend springen ze uit bed en brullend hollen ze naar het piratenschip om via de eerste de beste koopvaarder de voorraden weer aan te vullen: piratenboot blijkt vast even lekgemaakt.


Piraat in het kraaiennest: 'Ve''ekte Hans Hillen! W'aak!'


Of de Kamer maar even akkoord wil gaan met de Artikel 100-brief, over de aankondiging van de inzet van het leger tegen de kapers. Op de radio hoorde ik Ewout Irrgang van de SP, en die was er niet gerust op.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.