Piratenkamp Somalië beschoten

Een Europese marinehelikopter heeft maandag enkele snelle piratenbootjes vernietigd op een Somalisch strand. De aanval nabij piratenbolwerk Haradheere is de eerste militaire actie op land sinds een recente uitbreiding van het Europese mandaat ter bestrijding van piraterij.

VAN ONZE VERSLAGGEVER NOËL VAN BEMMEL

AMSTERDAM - Rond middernacht vuurde een helikopter met zijn boordwapen op zogeheten skiffs: kleine bootjes met krachtige buitenboordmotoren. Daarbij werden geen personen getroffen, stelt een woordvoerder van de Europese marinemacht in het Engelse Northwood. De actie werd volgens hem uitgevoerd na langdurige observatie van het vermeende piratenkamp. 'Die snelle bootjes hadden geen visnetten en behoorden tot een geïsoleerd kamp zonder enige relatie met een vissersgemeenschap.'

Het hoofdkwartier wil niet zeggen welk land de operatie heeft uitgevoerd. Het Nederlandse ministerie van Defensie stelt dat de operatie niet door Nederlanders is uitgevoerd. Een Somalische piraat die zichzelf Abdi noemt, zei telefonisch aan persbureau Reuters dat één helikopter vijf speedboten heeft vernietigd. Dat strookt met de bewering van Northwood dat alleen bootjes zijn beschoten. Er waren wel vermeende piraten in de buurt, maar het Europees mandaat richt zich louter op het verstoren van de logistieke middelen. Het mandaat verbiedt ook de inzet van soldaten op de grond.

Volgens deskundigen is de aanval een logische uitbreiding van de Europese missie Atalanta. Omdat de Indische oceaan te groot is om piraten effectief te bestrijden, worden marines actiever op het strand van Somalië. Naar verwachting zullen de piraten hun schepen en voorraden verstoppen of verplaatsen in de buurt van kustdorpen. Dan wordt het moeilijker te vuren zonder burgers in gevaar te brengen.

Komende zomer begint de EU ook met het trainen en uitrusten van de kustwachten van Kenia, Tanzania, Djibouti, Seychellen en Somalië. De toegenomen inzet kan wel negatieve gevolgen hebben voor de honderden gijzelaars die momenteel worden vastgehouden op gekaapte schepen.

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Van Amstel is actief voor de kust van Somalië. Aan boord bevinden zich elf vermoedelijke piraten, die vorige week zijn opgepakt na het enteren van een verdacht vissersschip. Daarbij werden zeventien Iraanse gijzelaars bevrijd. Een dag later werd de boordhelikopter met een raketgranaat beschoten tijdens een vlucht boven de kust. Afgelopen zaterdag bracht de Van Amstel een verlaten dhow tot zinken op volle zee. Het vaartuig vormde volgens de commandant een gevaar voor de scheepvaart.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden