Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

De pinot-noirdruif vormt de basis van de Bourgogne, maar de Nieuwe Wijnlanden doen er iets heel anders mee. Anders, en indrukwekkend goed.

Onno Kleyn
null Beeld .
Beeld .

Lang geleden keek ik als nieuwkomend wijnliefhebbertje verlangend naar Echte Bourgogne. Maar ja, die was veels te duur. Later kwamen er nepflessen in de supermarkt, maar die dienden en dienen vermeden te worden - Bourgogne van enig gehalte bestaat niet onder een tientje, en zelfs dan nog. Nee, de heuse, kersenslanke en toch knauwend stevige Hautes-Côtes de Beaune, Nuits-Saint-Georges of nog chiquer, dat is wat ik wou en wil.

De basis voor dat rode geluk is de pinot-noirdruif. En die blijkt nu in toenemende mate elders te worden aangeplant. En dan reken ik Duitsland even niet mee, daar doet men er al eeuwenlang fraaie dingen mee. Nee, overzee, in de Nieuwe Wijnlanden groeit en bloeit pinot noir in antwoord op de altijd veranderende consumentenwensen. Daar komt lekkere wijn van. Van de negentien flessen die wij dit keer opentrokken of -schroefden, was er geen een af te raden. Maar waren het vervangers voor Bourgogne? Nee. Zelfs de duurste, indrukwekkendste wijn van deze proeverij was geen Côte de Nuits of Mercurey. De omstandigheden in Chili, Zuid-Afrika en Oregon, de grond, het klimaat, zijn anders. Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld is derhalve, tja, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld. Anders, maar toch indrukwekkend goed. Voor wie bleek om de neus wordt bij het zien van sommige prijzen: die zijn terecht.

Crystallum, Peter Max 2015, Western Cape, Zuid-Afrika

Gall & Gall, euro 21,99

Twee broers, Andrew en Peter-Allan Finlayson, hebben zich in de buurt van de Walker Bay toegelegd op het maken van wijn van slechts twee druivenrassen, chardonnay en pinot noir. Bij het eerste proeven, vond ik de wijn prachtig gesponnen en elegant, na een dagje openstaan kwam daar de voor Zuid-Afrika zo kenmerkende rokerigheid bij. Grote intensiteit, brons klokkend in een exact gedoseerde lijst van eikenhout.

undefined

null Beeld .
Beeld .

Casa Marín 2010, Lo Abarca Hills, San Antonio, Chili

okhuysen.nl, euro 34,90

Ook zestien jaar na de oprichting is het bedrijf van María Luz Marín nog uniek, want klein en zelfstandig, terwijl in Chili alles het tegenovergestelde is. Casa Marín ligt vlak bij de oceaan en krijgt zijn koelte van bijna permanente nevels en wolken: ideaal voor Pinot Noir. De 2010 is al veel rijper dan de eerder genoemde wijnen, geurt naar gestoofd fruit, is intens met een rokerig randje. 'Heftig en deftig', zegt Thomas.

undefined

null Beeld .
Beeld .

Lawson's Dry Hills white label 2014, Marlborough, Nieuw-Zeeland

wijnvoordeel.nl, euro 9,99 (tijdelijk)

Wijnvoordeel, de onlineverkoper die immer schermt met slecht waar te maken van-voorprijzen (vooral dat 'van'...), stuurde een aantal uitstekende Pinots van producent Lawson's Hills. Daarvan beviel ons de voordeligste, met de minste houtrijping, het best. Rijpe meikersen en frambozen geuren tegen je op, met een rand vanille en een harmonieuze, hechte smaak. Veel waar voor je geld.

undefined

null Beeld .
Beeld .

Errazuriz Aconcagua Costa 2014, Chili

wijnkring.nl, euro 19,95

Tussen al het verrukkelijks dat op tafel kwam, was dit mijn persoonlijke winnaar, zeker gezien de prijs. Alles klopt, de wijn gloeit, het geureffect van rijping in eikenhout is exact goed gedoseerd, hij bevat net die sappende, kwijlend lekkere zuren. Nu is Errazuriz ook een huis van naam, met veel ervaring. Pinot Noir uit Chili, nee, het is geen Bourgogne. Maar wat een feest.

undefined

null Beeld .
Beeld .

Auntsfield Estate Heritage 2007, Marlborough, Nieuw-Zeeland

henribloem.nl, euro 46,95

Negen jaar gerijpt en geleverd in een fles met... schroefdop! For the times, they are a-changing. Mijn aantekeningen: pure weelde, rijk fluweel, koffie, vanille, draperieën, ruisende mantels, zoete geuren, fris, uitstekend. Beter dan dit wordt het niet, buiten Bourgogne. Wijn als een monument voor wat een druif vermag in handen van kundige artiesten.

undefined

null Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden