Pinochet neemt beramers van politieke moord in bescherming tegen politie Chileens leger verhindert arrestaties

SANTIAGO De Chileense strijdkrachten onder leiding van 's lands vroegere dictator generaal Augusto Pinochet verzetten zich tegen de arrestatie van twee hoge officieren die vorige maand werden veroordeeld wegens een belangrijke politieke moord in 1976....

Reuter, Guardian

Het conflict tussen leger en regering wordt de ernstigste politieke crisis genoemd sinds het einde van de militaire dictatuur in 1990. President Eduardo Frei zag zich dit weekeinde genoodzaakt zijn deelname aan een regionale economische top in Brazilië af te zeggen. Opperbevelhebber Pinochet verklaarde dat 'het leger zijn mensen nooit in de steek laat'.

Het Opperste Gerechtshof veroordeelde generaal b.d. Manuel Contreras en brigade-generaal Pedro Espinoza op 30 mei tot zeven en zes jaar cel wegens de moord in 1976 in Washington op Orlando Letelier, een voormalige Chileense minister van Buitenlandse Zaken die oppositie voerde tegen Pinochet.

Contreras, die de gevreesde geheime politie aanvoerde, gaf volgens de rechters het bevel tot de moord. Zijn tweede man Espinoza was met het beramen van de aanslag belast. Bij de ontploffing van de bom die onder Leteliers auto was aangebracht, kwam ook een Amerikaanse medewerker van de Chileense opposant om het leven. De feitelijke bommenleggers zijn in de Verenigde Staten veroordeeld.

Contreras werd vorige week dinsdag met een legervliegtuig opgehaald van zijn boerderij bij Puerto Montt, 600 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiagio, en overgebracht naar een marinehospitaal in het naburige Talcahuano. Volgens de marine heeft hij hartklachten en wordt hij onderzocht. Aan politiefunctionarissen werd vrijdag de toegang ontzegd.

Espinoza, die zelf heeft gezegd zich niet tegen arrestatie te zullen verzetten, werkt op het verbindingskantoor van het Chileense leger in Santiago. Politie-agenten die hem donderdag wilden arresteren, werden geweigerd met het argument dat de commandant van de kazerne er niet was. Volgens zijn advocaat zal ook Espinoza binnenkort medische behandeling nodig hebben.

Pinochet, die in 1990 na zeventien jaar afstand deed van de politieke macht maar tot veler ontsteltenis opperbevelhebber bleef, noemde het proces tegen Contreras 'onrechtvaardig' en 'ad hoc, gelijk aan Neurenberg'. In een interview met de krant La Tercera zei hij zaterdag: 'Onze mensen blijven altijd leden van onze institutie. Het leger laat zijn mensen nooit in de steek als zij in de problemen zitten.'

President Frei heeft steeds gezegd dat zijn centrum-linkse regering wil dat het recht zijn loop krijgt dat de twee desnoods met geweld zullen worden gearresteerd.

Pinochet bezorgde Chili in 1980 een grondwet die het leger een grote mate van autonomie geeft. Zo kan de regering geen hoge militairen benoemen of ontslaan. Het leger wijst de helft van de leden van de Senaat aan, die daardoor vetorecht hebben over de wetgeving. De 79-jarige Pinochet zelf heeft zijn positie als opperbevelhebber tot 1997 veilig gesteld. Hij voerde ook een amnestiewet door voor schendingen van de mensenrechten door het leger tussen 1973 en 1978.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.