Pinochet krijgt geen steun van regering-Aznar

Spanje en Groot-Brittannië hebben maandag verklaard zich niet te zullen verzetten tegen de uitlevering van de Chileense ex-dictator Pinochet. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cook en zijn Spaanse collega Matutes zeiden gisteren geen politieke obstakels te zullen opwerpen....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Madrid en Londen benadrukken de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en menen dat het uitleveringsverzoek een puur juridische zaak is. In Spanje wordt verwacht dat het hooggerechtshof volgende week besluit of het uitleveringsverzoek van rechter Garzón rechtsgeldig is.

'Als de justitiële autoriteiten met het verzoek instemmen, zal de Spaanse regering dat besluit respecteren', zei Matutes in Madrid.

Zijn collega Cook sloot gisteren eveneens 'elke inmenging' van de regering in de juridische gang van zaken uit. 'De rechterlijke macht is totaal gescheiden van de regering', zei Cook.

In Groot-Brittannië woonachtige Chileense vluchtelingen en verschillende mensenrechtenorganisaties onderzoeken intussen de mogelijkheid om de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet in Groot-Brittannië voor de rechter te brengen. Een eventuele rechtsgang in Groot-Brittannië zou voorrang hebben boven uitlevering aan Spanje.

Volgens Amnesty International, de Redress Trust en de Medische Stichting voor de Zorg voor Slachtoffers van Marteling zijn er 'sterke gronden voor vervolging in dit land, onder de Criminal Justice Act van 1988'. Daarin staat volgens juriste Fiona McKay van de Redress Trust dat 'elke vorm van marteling, ook die begaan in het buitenland' strafbaar is.

Carlos Reyes, voorzitter van de organisatie van vluchtelingen Chile Democratico, zei dinsdag dat zijn organisatie momenteel de juridische aspecten van vervolging in Groot-Brittannië onderzoekt.

Advocaten van de organisaties hebben in een brief aan de regering gewezen op het lot van de in 1973 in Chili verdwenen Britse staatsburger William Beausire, en de procureur-generaal verzocht of hij wil onderzoeken of de regering Pinochet kan vervolgen.

Beausire probeerde Chili in 1974 na de machtsovername door Pinochet te ontvluchten, omdat hij werd gezocht door de geheime politie. Die trachtte via Beausire diens ondergedoken zuster te pakken te krijgen, omdat die een relatie onderhield met een neef van president Allende. De vluchtpoging mislukte. Volgens getuigen werd Beausire zwaar gemarteld. Later verdween hij spoorloos. Juristen van Amnesty verzamelen ook in andere Europese landen bewijzen tegen Pinochet.

Volgens The Guardian zouden de Verenigde Staten achter de schermen diplomatieke druk uitoefenen op de Britse regering om uitwijzing aan Spanje te voorkomen. De VS zouden bang zijn dat een proces tegen Pinochet gegevens aan het licht brengt over de Amerikaanse betrokkenheid bij de staatsgreep tegen Allende.

De Chileense ambassadeur in Londen, Mario Artaza, zei dinsdag dat zijn land streeft naar 'een vriendschappelijke oplossing' van het conflict rond Pinochet. Artaza, die zelf in de jaren zeventig Chili moest ontvluchten: 'Wij zijn niet bezig met het beschermen van een dictator. Waar het om gaat is zijn diplomatieke immuniteit. Want als die wordt erkend, ís er helemaal geen zaak.' Volgens Artaza brengt de kwestie Pinochet de 'overgang naar democratie' in Chili in gevaar.

De krant The Mirror onthulde dinsdag dat Pinochet, die al op 22 september in Groot-Brittannië arriveerde, op 5 oktober op de thee was geweest bij voormalig premier Margaret Thatcher en haar man Denis. Het bureau van Thatcher bevestigde het bezoek en de 'warme relatie' tussen de twee voormalige leiders, maar weigerde verder commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden