Pinochet kan worden uitgeleverd aan Spanje

Vriend zowel als vijand van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet reageerde woensdag verheugd op de uitspraak van de Law Lords van het Britse Hogerhuis, dat de generaal alleen aan Spanje mag worden uitgeleverd op grond van vermeende misdaden begaan na 8 december 1988....

Met een meerderheid van zes tegen één besloten de Law Lords dat het overgrote deel van de door Spaanse rechters tegen Pinochet ingebrachte aanklachten geen reden vormt voor uitwijzing. 'Marteling of samenzwering tot marteling buiten het Verenigd Koninkrijk was tot de invoering van de Criminal Justice Act van 1988 geen misdaad onder de wetgeving van dit land', zei de voorzittende Law Lord, Browne-Wilkinson.

Met die conclusie verwezen de rechters 29 van de 32 tenlasteleggingen tegen Pinochet naar de prullenmand. De meeste misdaden in de Spaanse dossiers dateren uit de eerste maanden na de staatsgreep van september 1973. Van de drie overblijvende aanklachten betreft er één de dood door marteling van een zeventienjarige Chileense, Marcos Quezada Yanez, in 1989. Ook overeind blijft een aanklacht wegens samenzwering tot moord op Chileense ballingen in Spanje, waarbij Pinochet tijdens een bezoek aan Madrid in 1975 betrokken zou zijn geweest.

Met de uitspraak verwierpen de Law Lords impliciet het oordeel van het Britse Hooggerechtshof, dat Pinochet als staatshoofd onschendbaarheid zou genieten voor onder zijn regime begane misdaden. Dat, en het feit dat de generaal voorlopig nog even vastzit in Groot-Brittannië, leidde tot vreugde bij zijn tegenstanders.

'Pinochet staat nog steeds onder arrest, en er zijn nog misdaden waarvoor hij kan worden uitgewezen', zei V. Alegria van de Associatie van Chileense Ballingen. 'We hebben gewonnen op het punt van de onschendbaarheid en in de kwestie dat de uitwijzingsprocedure in principe door moet gaan', zei Reed Brody van Human Rights Watch. Maar ook Pinochets vrienden zagen reden tot blijdschap. 'Vergeleken met wat we hadden, is dit goed', zei zijn advocaat Miguel Alex Schweitzer. De Pinochetgetrouwen hopen dat minister van Binnenlandse Zaken Straw in de overgebleven aanklachten geen reden tot uitwijzing zal zien.

De minister werd door de Law Lords opgeroepen zijn toestemming om de uitwijzingsprocedure in gang te zetten te herzien, 'op grond van de zeer substantiële verlaging van het aantal aanklachten'.

Mocht Straw een nieuwe Authority to proceed afgeven, dan volgt behandeling van het uitwijzingsverzoek voor het Magistrates Court in Londen. Dat moet onderzoeken of de aanklachten tegen Pinochet uitwijzing naar Spanje rechtvaardigen. Acht de rechter dat het geval, dan ligt de definitieve beslissing over uitwijzing weer bij Straw.

Gedurende het gehele juridische traject kunnen beide partijen in het conflict weer in hoger beroep gaan bij het Hooggerechtshof en de Law Lords. Juristen verwachten dan ook dat Pinochet het nieuwe millennium zal zien in Groot-Brittannië, mits de generaal (83) dat haalt natuurlijk. Pinochet liet eerder al weten erin te berusten in Engeland te zullen sterven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden