Pinochet kan voor rechter Chili komen

De voormalige dictator Augusto Pinochet loopt kans na terugkeer in Chili alsnog voor de rechter te moeten verschijnen. De Chileense president Frei heeft dat woensdag gezegd....

AP en Reuters

Ook de twee kandidaten voor de presidentsverkiezingen, die zondag worden gehouden, hebben zich uitgesproken voor berechting van Pinochet in Chili. De socialist Ricardo Lagos en de conservatief Joaquin Lavin, die in een nek-aan-nek-race zijn verwikkeld om de opvolging van president Frei, hadden de affaire tot voor kort gemeden in de verkiezingscampagne.

Lavin was een actieve aanhanger van Pinochet, die van 1973 tot 1990 aan de macht was, en heeft nog nauwe banden met hem. Woensdag nam hij afstand door ervoor te pleiten dat de ex-dictator bij terugkeer zijn politieke functies neerlegt. Pinochet is nog senator. Hij kan alleen worden vervolgd als hij die functie neerlegt of zijn politiek onschendbaarheid wordt opgeheven.

De verwachte invrijheidsstelling van de ex-dictator bracht woensdag duizenden mensen op de been. Voormalige politieke gevangenen hielden een vreedzaam protest voor vervolging. Aanhangers van Pinochet dansten in de straten van Santiago.

In Chili zijn 55 aanklachten ingediend tegen Pinochet, afkomstig van instanties en personen die optreden namens slachtoffers van zijn regime.

De onderzoeksrechter die de zaken in behandeling heeft, Juan Guzman, zei gisteren dat 'de voorwaarden voor vervolging' aanwezig zijn, maar dat 'politieke verwikkelingen de zaken moeilijk maken'. Daar staat tegenover dat de Chileense wet zieke mensen niet vrijwaart van vervolging.

Hugo Gutierrez, een van de advocaten van de aanklagers, vroeg zich af of de politici die nu zeggen dat het recht zal zegevieren in Chili, zich bij hun woord zullen houden.

Groot-Brittannië laat de ex-dictator waarschijnlijk binnenkort vrij, na vijftien maanden huisarrest in afwachting van het uitleveringsverzoek van Spanje. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw heeft gezegd dat Pinochet wegens zijn slechte gezondheid mogelijk niet aan Spanje kan uitgeleverd om te worden berecht wegens misdaden tijdens zijn regime.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden