Pinnen is voor jongeren en arrivés

Ouderen, laag opgeleiden en mensen die weinig geld verdienen, rekenen het liefst contant af. Jongeren, hoopopgeleiden en veelverdieners geven juist de voorkeur aan de pinpas.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER KAYA BOUMA

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De onderzoekers lieten ruim 1.400 Nederlanders vragen beantwoorden over hun betalingsvoorkeuren. Welk betaalmiddel biedt het best zicht op de uitgaven? Daaruit blijkt dat 'kwetsbare groepen', zoals ouderen, laag opgeleiden en mensen die moeilijk rondkomen, het liefst cash betalen.

Zo vindt 33 procent van de mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, contant betalen nuttiger dan pinnen. Bij mensen die makkelijk rondkomen is dat 23 procent. Ook blijkt dat ruim eenderde van de 65-plussers het liefst contant betaalt, terwijl dat percentage onder mensen jonger dan 34 op 23 procent ligt.

Omgekeerd vindt de helft van de ondervraagden die een wetenschappelijke opleiding hebben afgerond, de pinpas het nuttigst. Bij mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgd is dat 23 procent. Over het geheel genomen geven de meeste consumenten de voorkeur aan de pinpas.

Waarom kwetsbare groepen liever contant betalen, blijkt niet uit het onderzoek. 'We hebben alleen gevraagd naar de voorkeuren en het budget, niet naar het waarom', zegt een woordvoerder van DNB. 'Maar we hebben het sterke vermoeden dat contant geld, omdat het tastbaar is, mensen het idee geeft dat ze hun uitgaven directer kunnen bijhouden.'

Dat vermoeden wordt gedeeld door het Nibud. 'Hoe tastbaarder geld is, hoe bewuster men het uitgeeft', zegt een woordvoerster. 'We zien dat mensen die met een briefje van vijftig euro naar de supermarkt gaan, voorzichtiger zijn met wat ze in hun karretje leggen dan mensen die een pinpas meenemen.'

Banken zouden meer kunnen doen om elektronisch betalen aantrekkelijk te maken, concludeert DNB. Hoe vaker mensen met de pinpas betalen, hoe veiliger winkels en horecagelegenheden immers worden. Bovendien is het betaalmiddel goedkoper. Apps van banken waarop klanten makkelijk hun saldo kunnen checken, zijn al een stap vooruit. Maar DNB denkt ook aan innovaties die consumenten na een pinbetaling direct inzage geven in hun rekeningsaldo.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden