Pinnen goedkoper voor winkelier

Amsterdam Voor winkeliers wordt pinnen goedkoper en sneller. Ze kunnen hun pinapparaat direct aansluiten op internet, en hoeven niet langer gebruik te maken van een speciale telefoonlijn.

Frank van Alphen

Deze verandering is een stap naar 'het nieuwe pinnen' dat in 2012 wordt ingevoerd.


Dit heeft Currence, die het pinverkeer regelt, maandag bekendgemaakt. Tot nu toe moesten winkeliers gebruik maken van een gecertificeerde verbinding. Volgens Currence is betalen via een breedbandverbinding minstens zo veilig als de oude methode. De veiligheid is verhoogd door de betaalautomaten aan te passen en door maatregelen bij de verwerkers van de betalingen.


Betaalautomaten aangesloten op internet zijn goedkoper doordat de winkelier niet meer per tik hoeft te betalen. Bovendien is de breedbandverbinding ook bruikbaar voor zaken zoals telefonie, e-mail en de beveiliging. Een winkel met een internetaansluiting kan zijn bestaande verbinding gebruiken.


Detailhandel Nederland ziet deze ontwikkeling als een kans voor het midden- en kleinbedrijf, met name voor de winkeliers die weinig transacties of veel kleine bedragen moeten verwerken. Deze winkels hebben vaak nog een trage inbelverbinding.


250 duizend apparaten

In Nederlandse winkels, cafés, restaurants en tankstations staan zo'n 250 duizend pinapparaten. Daarvan zijn er 160 duizend al geschikt voor de nieuwe EMV-chipkaart. Deze kaart is veiliger: het is moeilijker een chip te kopiëren dan een magneetstrip. Currence zegt dat skimmen tot het verleden behoort als alle kaarten werken met de nieuwe technologie.


De meeste Nederlanders hebben al een een betaalpas met een chip op zak. Betalen met deze chip vraagt meer capaciteit van de dataverbinding dan afrekenen met een magneetstrip. Dit is ook een reden waarom een internetverbinding beter is dan een telefoonlijn. 'Bij een telefoonlijn duurt zo'n betaling een halve minuut of langer. Met een internetverbinding een paar tellen', zegt Mirjam Osten van Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.


Aanvankelijk reageerden winkeliers enige jaren geleden kritisch op de omschakeling naar een ander pinsysteem. Ze vreesden extra kosten omdat ze nieuwe terminals moesten aanschaffen die geschikt zijn voor de nieuwe bankpas met een chip. Deze kritiek is verstomd. De stichting Bevordering Efficiënt Betalingsverkeer, waarin banken en detailhandel zitten, hebben een subsidieregeling in het leven geroepen. Winkeliers die hun betaalautomaat binnen vijf jaar moeten vervangen, krijgen subsidie. Het verzet is ook verminderd doordat pinnen de afgelopen jaren goedkoper is geworden. Dat geldt met name voor het pinnen van kleine bedragen. De prijs van de verwerking van contant geld is ongeveer gelijk gebleven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden