Pinkpopfans: doe niet zo benauwd

De ingezonden brieven vrijdag 17 februari.

Fans op weg naar een concert van Justin Bieber Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Fans op weg naar een concert van Justin BieberBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Geef Justin een kans

Pinkpop is dead. Justin Bieber komt er namelijk optreden. Op de sociale media wordt er schande van gesproken. Gillende fans, daar houden de Pinkpop bezoekers niet van. Gillende fans - vooral meiden - die komen niet op echte artiesten af. The Doors, The Beatles, The Rolling Stones, George Michael, dat zijn (waren) pas artiesten! Maar uh, stonden daar in hun jonge jaren ook niet alleen maar gillende jonge fans voor het podium? Hoort dat niet gewoon bij artiesten van rond de 20? Echte artiesten doorlopen deze fase, soms met flinke tegenzin, en gaan ook gewoon met de jaren steeds betere en volwassenere muziek maken. Zo ook Justin Bieber. Dus, die hard Pinkpopfans, denk even terug aan de beginjaren van bijvoorbeeld The Beatles en geef Justin Bieber een kans. Niet zo van dat benauwde, dat past niet bij jullie. Hij zingt een paar nummers en is er weer vandoor; tijd zat voor andere artiesten. En al die twintigers die op hem afkomen, best gezellig toch, zo'n gemengd gezelschap? Wellicht kunnen ze jullie nog helpen bij het sturen van een leuke foto via WhatsApp naar het thuisfront...

Catelijne Walet, Hilversum , 47 jaar

Onbezoldigd adviseur

Oudere ervaren werklozen worden bij sollicitaties als onbezoldigd adviseur misbruikt en kan bij weigering een melding bij het UWV opleveren, aldus meneer Kroeze (brief van de dag, 16 februari) in reactie op Paul van Tongeren (Volkskrant, 9 februari).

Maar wat als een werkzoekende door het UWV wordt gevraagd om een training te geven aan een groep werklozen: 'Succesvol naar Werk'?

Mijn cursusmateriaal werd gretig in ontvangst genomen en wordt nog steeds gebruikt, maar op mijn uurtarief werd niet ingegaan. Onbezoldigd lesgeven was met 30 jaar ervaring goed voor mijn cv en mijn kansen op de arbeidsmarkt.

W. de Groot, Haarlem

Uitgebuite sollicitant

Wetenschappelijke informatie, met voorbedachte rade van een argeloze en afhankelijke sollicitant verkregen in een sollicitatiegesprek, wordt aantoonbaar door het betreffende wetenschapsinstituut gebruikt in eigen publicaties ('We vinden u te bedreigend', Volkskrant, 16 februari).

Beste meneer Kroeze, maakt u alstublieft de naam van dit instituut openbaar (of geef hem desnoods alleen aan de Volkskrant, dan kan die er iets mee doen) en voorkom zo dat andere sollicitanten ook op deze manier uitgebuit en bedrogen worden. En zorg dat dat instituut zich heel erg gaat schamen.

En dien een klacht in, bijvoorbeeld bij de ombudsman.

Het zal u, als klokkenluider, niet populair maken bij soortgelijke, verachtelijke wetenschappers, maar wél bij de rechtschapen en eerlijke mensen in de wetenschap. En uw kansen om daarbij aan de slag te komen vergroten.

Robert Kappen, Enschede

Verborgen drama

Chapeau! De brieven van de dag van de afgelopen week gingen over één onderwerp: individuele verslagen van de tragiek van de positie van 55-pluswerklozen - een verborgen drama.

Naar mijn mening een rechtstreeks gevolg van de desastreuze wetgeving - maar dat terzijde. Deze brieven maken meer duidelijk dan vele kale (cijfer)artikelen. Uitstekende informatie.

Bernard Tomlow, Utrecht

Zetelroof

Geerten Waling geeft in zijn opiniestuk een wel erg theoretische verhandeling over zetelroof. Volgens hem stelen partijen door middel van fractiediscipline juist de zetels van de individuele volksvertegenwoordigers.

In theorie heeft hij gelijk: als Geert Wilders zich zou afscheiden van zijn fractie, dan is dat zijn goed recht, en het zou larmoyant zijn hem dan te beschuldigen van roof. Sterker: de rest van de PVV zou dan tamelijk ongelegitimeerd achterblijven.

Toen Wilders zich echter in 2004 afsplitste van de VVD was dat wel degelijk dubieus, want hij had wel ooit een partijcommissie overtuigd voor hem te kiezen, maar nooit 1/150ste deel van het electoraat. Hij was gewoon de nummer 30 van de lijst, profiterend van standpunten en campagne van de VVD en van stemmentrekkers als Hans Dijkstal en Gerrit Zalm.

De partij heeft dan, lijkt me, wel enig moreel democratisch recht op die zetel.

Joost de Leeuw, Amsterdam

Geweld

Een opmerkelijke zin in het verhaal over de afhakende minister Puzder in de Volkskrant van 16 februari.

Daarin wordt gerept over een videoband uit 1990 waarop zijn ex-vrouw anoniem over 'huishoudelijk geweld' van haar man heeft verteld. Hoe gaat dat in z'n werk? Mag je daarbij alleen maar slaan met stofdoeken?

Paul Heyblom, Amstelveen

Lekker bezig

Op de beschuldigingen dat Trumps campagneteam contact had met de Russen, reageert Trump in eerste instantie ontkennend. Het is nepnieuws van nepmedia. In zijn tweede tweet echter beschuldigt hij de inlichtingendiensten van het lekken van geheime informatie en zijn zij dus strafbaar.

Ben ik nou gek of is dit wel degelijk een regelrechte bekentenis? Immers, iets dat niet gebeurd is, daar kun je ook niet over lekken.

Ik vraag me nog één ding af: in de hoeveelste les zijn we nu in de cursus 'Hoe gooi ik mijn eigen ruiten in?' Ben de tel een beetje kwijt.

Hanneke Broekman, Tilburg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden