Pindakaas

De recepten van 'toen' in het Blue Band-kookboek (de Volkskeuken van 18 september) zetten aan tot een greep in de keukenkookboekenkast....

NANDA TROOST

De datum van verschijnen is niet onmiddellijk duidelijk, en Calvé kan er op korte termijn ook geen helderheid over verschaffen, maar in elk geval stamt het boekje uit de tijd dat de directie de lezeressen nog kon aanspreken met: Geachte Mevrouw/Mejuffrouw.

En uit het eerste hoofdstukje Wij maken kennis met de Calvé produkten: De vele trouwe gebruiksters van Calvé pindakaas is het opgevallen dat. . . Meneren konden toen blijkbaar nog niet zelfstandig een boterhammetje beleggen.

Het moet midden jaren '60 geweest zijn: op de foto die bij de 'tiener cracker' hoort, liggen lp-hoezen van Stones, Beatles, en Tee-Set, om nog maar te zwijgen over de scheidingen in het haar bij sommigen van de afgebeelden en de herinneringen die ze oproepen.

Uit 'Onze jeugd vertelt over lievelingskostjes': pindakaas.

Een sneetje witbrood besmeren met pindakaas, die vermengd is met een beetje sambal.

Een sneetje witbrood dik met pindakaas bedekken en er dan suiker op strooien.

Meng door pindakaas een beetje honing en besmeer er een witte boterham zeer royaal mede.

Verrukkelijk is ook een gesmeerd sneetje witbrood dat wordt afgedekt met pindakaas waarop rijkelijk muisjes of baby-muisjes worden gestrooid.

Besmeer een witte boterham met pindakaas en garneer de bovenkant met knappend gebakken uitjes, die vooral niet vet mogen zijn.

Peanutbutter snack

Snijd van een witte boterham de korstjes af. Bak deze boterham in een pan in hete boter goudbruin. Klop 1 ei los met 1 eetlepel pindakaas en giet dit mengsel over de gebakken hete boterham. Laat de boterham met eiermengsel aan beide zijden bruinbakken. Eet hem dan vlug op.

Yoghurt met pindakaas

Meng door 1 portie Bulgaarse yoghurt 2 eetlepels pindakaas. Maak dit toetje extra lekker door er 1 volle eetlepel bruine basterdsuiker overheen te strooien.

Toostjes met pindakaas

. . . bedekt met gesnipperde of in dunne plakken gesneden gember.

. . . rijkelijk gegarneerd met zeer dunne plakjes komkommer.

. . . gegarneerd met hele, of in kleine stukjes gesneden garnalen, gebakken of gekookt.

. . . gegarneerd met plakjes hardgekookt ei.

Nanda Troost

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden