Pinda-amandelkoeken van Yvette van Boven

Weekendrecept

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: pinda-amandelkoeken.

Foto Yvette van Boven

Pindakaas is hip. Ik merkte dit op omdat ik wel zes potten pindakaas in mijn kast heb staan. En geen enkele heb ik zelf aangeschaft. De potten hebben vaak een modieuze, nostalgische uitstraling en schreeuwen op hun etiket dat ze zonder kleur- en smaakstoffen zijn: puur en met niks. Ja, soms zit er zeezout in of extra stukjes noot. Ik krijg ze achter elkaar door opgestuurd van bedrijven. Tijd om er iets mee te doen dus. Want ik ben geen boterhammen-met-pindakaaseter, maar wel een koekenbakker. Dus dat werd het: pindakoeken. Mét amandel en zeezout, maar zonder gluten (misschien leuk om te weten voor modieuze mensen met glutenangst).

Pinda-amandelkoeken

Recept voor 32 stuks

Ingredienten:
250 gr pindakaas
125 gr bruine basterdsuiker
125 gr suiker
125 gr amandelmeel
2 eieren
2 tl (10 gr) bakpoeder
snufje zout
1 el zoutflakes

Bereidindswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier of siliconenmatten. Meng alle ingrediënten fluks tot een niet-plakkerige bol deeg. Vorm er met schone handen balletjes van ter grootte van een kleine walnoot en leg ze iets uit elkaar (ze rijzen flink) op de bakplaten.

Druk ze met een koekstempel (die koopt u bij de huishoudwinkel, met zo'n siliconen print op de kop) of met een vork uit tot platte, ronde koeken. Bestrooi ze met zoutflakes.

Bak de koeken in het midden van de oven (plaat na plaat) in 8-10 minuten mooi bruin. Blijf er bij, want het gaat best snel. Laat de koeken nog even drogen alvorens ze van de plaat te halen en verder af te laten koelen op een rooster. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden bros bij afkoelen.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Foto illustratie yvette van boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.