Pim, Wim en Jaap geven Bert de Pop-prijs

'Ergens op de lange weg naar de emancipatie komt er altijd wel een prijs tevoorschijn.' Deze wijsheid komt uit de mond van Jaap van Beusekom, de baas van de Stichting Popmuziek Nederland....

NICOLINE BAARTMAN

Vrouwen, kunstfluiters, homo's en dartspelers hebben er al baat bij gehad. Nu is het de beurt aan de popjournalisten. Met ingang van dit jaar kunnen zij in aanmerking komen voor een lauwerkrans: de Pop Pers Prijs.

Niets dan lof en hosanna-gezang voor het initiatief. En welgemeende felicitaties aan het adres van de winnaar: Oor-redacteur Bert van de Kamp. Maar wie heeft die prijs ingesteld? Wie heeft Bert van de Kamp uitverkoren?

Officieel is het een initiatief van de Stichting Popmuziek Nederland en de Dienst Kunst en Cultuur Groningen/Oosterpoort. Officieus heeft De Journalist, het vakblad van de journalistenbond, ook geparticipeerd; daar is in elk geval een deel van de vijfduizend gulden die de winnaar mee naar huis mocht nemen, vandaan gekomen. Maar in werkelijkheid is het nog anders gegaan.

'Jaap en ik hebben Bert van de Kamp uitgekozen', zegt Pim van Klink van de Oosterpoort. Het aandeel van Wim Verbei, hoofdredacteur van De Journalist, was slechts 'terughoudend' en 'steunend'. Pim en Jaap hebben echter wel bij zo'n twintig specialisten uit de branche, zeg maar de derde divisie van de popjournalistiek, 'die zelf nooit voor een prijs in aanmerking zouden komen', hun oor te luister gelegd. Jip Golsteijn, de enige andere serieuze kandidaat, hebben ze dus niet gepolst. Pim is de eerste om toe te geven dat deze gang van zaken 'geen schoonheidsprijs' verdient. Volgend jaar zal het perfect worden geregeld, belooft hij.

Hoe dan? 'Daar zullen Jaap, Wim en ik binnenkort een ongetwijfeld gezellige bijeenkomst aan wijden.'Nicoline Baartman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden