Piloten betichten KLM van stemmingmakerij

De vliegers van de KLM beschuldigen hun werkgever er van andere werknemers van de luchtvaartmaatschappij op te zetten tegen de piloten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze worden hierdoor op emotionele wijze bij het geschil betrokken, stelt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De VNV wil het overige KLM-personeel buiten de al maanden durende ruzie met de directie houden. Door het verspreiden van het rapport is het conflict op scherp gezet, zegt VNV-voorzitter B. Baksteen.

De vliegers dreigden drie weken geleden met acties eind mei als het onderhandelingsklimaat met de KLM niet snel verbetert. De partijen verschillen van mening over een nieuwe cao voor de 1400 vliegers van de KLM.

Belangrijkste geschilpunt is de verhoging van de pensioenleeftijd van 56 naar 60 jaar, een wens van de KLM. De verhoudingen zijn echter al twee jaar slecht. De VNV noemde de directie 'onbetrouwbaar en onzorgvuldig', omdat zij oude afspraken niet zou nakomen.

Het versturen van geselecteerde delen van het rapport over de vliegkosten is een schrijnend voorbeeld van dat onbetrouwbare gedrag, aldus Baksteen. 'Andere werknemers hebben niets met onze problemen te maken. De directie wil stemming maken door te hameren op ons riante salaris. Dat is niet eerlijk, want het gaat om de produktiviteit en die is hoog. Bovendien hebben wij nog niet eens zelf met de KLM over het rapport gesproken.'

De vliegers hebben overigens zelf ook berekend wat de vliegkosten zijn. 'Die zijn een stuk lager dan de KLM beweert', zegt Baksteen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden