Piloot neergehaald vliegtuig weer op Russische basis

Een van de twee Russische piloten die zich met de schietstoel uit het neergeschoten toestel wisten te redden, is teruggebracht naar de Russische luchtmachtbasis in Syrië. Dat heeft de Russische minister van Defensie laten weten, meldt persbureau Reuters.

Het neerstortende Russische gevechtsvliegtuig. Beeld epa
Het neerstortende Russische gevechtsvliegtuig.Beeld epa

De Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexander Orlov, zei eerder woensdag dat de piloot was opgepikt door het Syrische leger en onderweg was naar de Russische basis. De andere piloot was volgens Orlov gewond toen hij aan zijn parachute naar beneden kwam en is 'op de grond op gruwelijke wijze door jihadisten vermoord'.

Orlov zegt dat het 'totaal niet klopt wat Turkije zegt, dat het tien waarschuwingen heeft afgegeven. Het vliegtuig werd zonder waarschuwing neergehaald', aldus de ambassadeur tegen de Franse radiozender Europe1. Hij vindt dat Turkije een dubieuze rol speelt in de strijd tegen Islamitische Staat en meent dat het land duidelijk moet gaan maken waar het staat.

Droom van gezamenlijk front tegen IS spat uiteen

Het had zo mooi kunnen zijn: een coalitie tegen IS. Vooral de Franse president Hollande is erop gebrand. Maar zijn missie is nu vrijwel onmogelijk geworden. Lees hier de analyse van Bert Lanting (+).

Rookwolken boven de plek waar het Russische gevechtsvliegtuig neerkwam Beeld reuters
Rookwolken boven de plek waar het Russische gevechtsvliegtuig neerkwamBeeld reuters

Amerikaans onderzoek

Een onderzoek van de Verenigde Staten zou hebben uitgewezen dat het Russische vliegtuig zich op het moment dat het uit de lucht werd geschoten in het Syrische luchtruim bevond, en niet boven Turks grondgebied. Dat heeft een betrokkene aan persbureau Reuters gemeld.

Volgens het onderzoek zou het toestel wel kort boven het Turkse grondgebied hebben gevlogen. Twee Turkse F16's schoten het Russische gevechtsvliegtuig dinsdag neer. Een ander gevechtsvliegtuig, dat volgens de Turken ook het luchtruim schond, werd niet neergehaald.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag dat het vliegtuig werd neergeschoten terwijl het zich boven Turks grondgebied bevond, maar neerstortte in Syrië. Een aantal delen van het toestel kwamen volgens Erdogan wel in Turkije terecht. Twee Turkse burgers raakten daarbij gewond. Erdogan zei dat Turkije geen escalatie wil, en slechts handelde ter verdediging van de eigen veiligheid en de 'rechten van onze broeders' in Syrië.

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat het toestel, hoe kort ook, het Turkse luchtruim heeft geschonden. Volgens Rusland vloog de Soechoj Su-24 steeds boven Syrië, waar de Russen bombardementen uitvoeren.

De Russische president Vladimir Poetin had het over 'een dolkstoot in de rug door handlangers van terroristen'. Hij stelde verder dat de Turkse actie 'serieuze consequenties zal hebben voor de relatie tussen Turkije en Rusland'. Het Russische persbureau Tass meldt dat Rusland de ambassadeur van Turkije in Moskou heeft ontboden om in sterke bewoordingen te protesteren tegen het neerhalen van een Russische straaljager.

Russische president Vladimir Poetin Beeld ap
Russische president Vladimir PoetinBeeld ap
De Turkse president Tayyip Erdogan. Beeld ap
De Turkse president Tayyip Erdogan.Beeld ap

Handelde Turkije te snel?

Het neerschieten van een Russische Su-24 door Turkije was een drastisch besluit van president Erdogan en zijn generaals, betoogt generaal-majoor b.d Berry Macco (72), voormalig F-16-vlieger en oud-directeur Operaties van de Koninklijke Luchtmacht. 'Ik begrijp dit niet. Turkije, maar ook de NAVO, verkeert toch niet op de rand van oorlog met Rusland?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden