Piloot Julio P. ontkent rol bij dodenvluchten

Piloot Julio P., heeft dinsdag elke betrokkenheid bij de zogenaamde Argentijnse dodenvluchten ontkend (met video).

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

P. heeft vandaag in Madrid een verklaring afgelegd tegenover de Spaanse onderzoeksrechter Eloy Velasco van het Spaans nationaal gerechtshof. De Spaanse rechter heeft P.’s voorlopige hechtenis zonder mogelijkheid op borg bevestigd en zal nu het Argentijns verzoek om uitlevering bekijken. P., is aangeklaagd voor onder meer martelingen en onrechtmatige aanhoudingen tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-’83).

Weigeren

P. heeft aangegeven een uitlevering naar Argentinië te weigeren. ‘Onder deze omstandigheden wil hij niet naar Argentinië’, heeft zijn Spaanse advocaat Ignacio Peláez laten weten. ‘Later wil hij er nog wel eens heen, aangezien hij daar familie heeft.' P. wordt ook bijgestaan door de Nederlandse advocaat Gerard Spong

De Transavia-piloot heeft dinsdag de Spaanse onderzoeksrechter Velasco verteld dat hij tijdens een etentje met diverse collega’s op het Indonesische Bali heeft gesproken over verscheidene gebeurtenissen tijdens de Argentijnse dictatuur. P. zou naar eigen zeggen daarbij hebben verklaard dat hij ‘tegen elke vorm van terrorisme en staatsterrorisme’ is en uiteraard ‘nooit te hebben deelgenomen aan de vluchten des doods’.

Tekst gaat verder onder video

]]>

Verkeerd begrepen

Zijn uitspraken op Bali zouden volgens P. verkeerd zijn begrepen door zijn Transavia-collega’s, die de piloot bij justitie in Nederland hebben aangegeven. Justitie zou vervolgens de Argentijnse autoriteiten op de hoogte hebben gebracht, waarop Buenos Aires in maart een internationaal opsporingsbevel naar P. heeft doen uitgaan.

P. die tijdens de dictatuur in Argentinië werkzaam was als piloot van de Argentijnse luchtmacht heeft de Spaanse rechter verzekerd ‘niets te maken te hebben’ met de dodenvluchten. Bij die vluchten des doods werden naar schatting 1.500 politieke tegenstanders van het Argentijnse militaire regime levend en meestal gedrogeerd uit vliegtuigen boven zee gegooid.

ESMA

Ook ontkende P destijds in Buenos Aires werkzaam te zijn geweest bij het opleidingsinstituut voor de marine ESMA. De ESMA fungeerde onder de Argentijnse dictatuur als martelcentrum en concentratiekamp. Volgens P. was hij daar niet gestationeerd, maar deed hij dienst in diverse andere Argentijnse steden.

Volgens P.’s Spaanse advocaat Peláez is diens aanhouding vooral een gevolg van ‘politieke zaken’. Hij wees daarbij op het feit dat het Argentijnse arrestatiebevel voor de piloot al in maart in Nederland bekend was, maar P. pas op 22 september op het Spaanse vliegveld van Valencia werd aangehouden. En ook nog eens vlak voor P.’s laatste officiële vlucht als piloot.

Hypocrisie

‘Ze hebben gewoon de hete aardappel naar Spanje doorgeschoven’, aldus advocaat Peláez. Die er ook op heeft gewezen dat het optreden van Nederlands getuigt van ‘hypocrisie’ aangezien Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, weldegelijk een relevante functie heeft gehad gedurende de Argentijnse dictatuur.

Peláez heeft de onmiddellijke vrijlating van P. gelast en heeft verklaard dat de piloot ook een woning heeft in Valencia, waar P. na zijn pensionering van plan was zes maanden per jaar te wonen. De rest van de tijd wilde P. verblijven in zijn Nederlandse woning in het Noord-Hollandse Zuidschermer.

Transavia (ANP) Beeld
Transavia (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden