Pillen voor zelfdoding zijn gewoon te koop in België

Wie in Nederland vastloopt met een euthanasievraag, kan uitwijken naar België: pillen voor zelfdoding zijn daar zonder veel moeite zonder recept te verkrijgen. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) adviseert personen om daar dodelijke medicijnen met behulp van leugens te halen.

Illustratie: © ANP

Dat blijkt uit de documentaire Medeleven van Gerald van Bronkhorst die vrijdag in première gaat op filmfestival The End in Amsterdam. Daarin gaat de 90-jarige Pieter Jiskoot op advies van de NVVE Belgische apotheken af om met een smoesje grote hoeveelheden van het malariamiddel hydroxychloroquine los te praten. Het verstrekken van dit middel zonder recept is in België verboden, net als in Nederland.

Door te zeggen dat hij op doorreis is vanuit Friesland en zijn medicijnen is vergeten, weet hij vier van de vijf apothekers in Antwerpen zo ver te krijgen dat ze de medicijnen zonder recept afgeven. Sommigen geven de pillen zonder problemen in grote hoeveelheden mee, een doet het na enig aandringen.

Ze geloven hem omdat de pillen ook worden gebruikt bij reuma. Uiteindelijk heeft hij meer dan voldoende verzameld. Wel zijn nog andere medicijnen nodig.

Voltooid

Jiskoot wil voor het eind van dit jaar overlijden. Hij is gezond, maar hij vindt zijn leven voltooid: hij is sociaal geïsoleerd, zijn vrouw en dochter zijn overleden, en zijn zoon ziet hij niet meer. Ook is hij slechtziend. 'Ik wil mezelf lijden besparen', zegt hij in de film. 'Zou ik nou de laatste jaren van mijn leven op bed moeten liggen? Of in een rolstoel? Dat stuit me tegen de borst.'

De NVVE zegt Jiskoot niet te hebben geholpen bij zijn tocht langs de apotheken. Hulp bij zelfdoding is strafbaar, behalve voor artsen. Advies over zelfdoding mag wel.

De 'België-route' is bij de NVVE al jaren bekend. 'We vrezen dat die nu wordt afgesneden', zegt directeur Petra de Jong. 'Maar we willen dit toch laten zien, omdat we duidelijk willen maken dat list en bedrog niet de oplossing is.' De middelen zijn nog makkelijker verkrijgbaar in India, Egypte en Turkije, maar voor ouderen ligt dat niet altijd binnen bereik.

'Veel mensen kunnen niet liegen'
Het lukt niet iedereen om aan de pillen te komen, zegt Herman Speerstra, coördinator van de ledenondersteuningsdienst. 'Veel mensen kunnen niet liegen. We weten ook dat kinderen het soms voor hun ouders doen, maar dat is strafbaar.'

Hij merkt dat de nood steeds hoger wordt: jaarlijks komen er 1800 aanvragen binnen bij de NVVE. Eenvijfde daarvan gaat over medicijnen. Het aantal aanvragen groeit met 300 per jaar.

De zogenoemde 'pil van Drion' moet op de markt komen, vindt De Jong. 'Hij bestaat al wel, maar de overheid wil het niet. Dat vinden ze te riskant. Maar als mensen zelf de regie hebben, dan zijn ze het laatste deel van hun leven veel gelukkiger. Wij zijn ervan overtuigd dat zo'n pil niet tot meer suïcides zal leiden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden