Pil-producent tegen verstrekking zonder advies arts

De anticonceptie-pil moet niet zonder advies van de dokter verstrekt worden. Veel vrouwen wisselen eerst een paar keer van type, voordat zij de voor hen meest geschikte pil hebben gevonden....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dat vindt Organon, onderdeel van Akzo Nobel en een van de grote pil-producenten, van het plan van minister Borst van Volksgezondheid om het voorbehoedsmiddel straks bij de drogist in plaats van de apotheek onder te brengen. Of de pil wel of niet wordt vergoed door het ziekenfonds - Borst wil van niet - vindt de fabrikant van minder belang.

Ook de KNMP, de organisatie waarbinnen de apothekers zijn verenigd, benadrukt dat voor de individuele pil-keuze, de arts de aangewezen begeleidende persoon is. De apotheek zou daarnaast de voorkeur hebben boven de drogist vanwege de aanwezige 'geautomatiseerde medicatiebewaking'. Pilgebruikers kunnen daarmee tijdig worden gewaarschuwd voor effecten, zoals bijvoorbeeld verminderde bescherming, bij de combinatie met bepaalde medicijnen.

KNMP en Organon betreuren het ook dat in de toekomst voor nader onderzoek geen beroep meer kan worden gedaan op de kennis en praktijkervaring van artsen en apotheken met pilgebruiksters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden